Kas Sina juba tead? Seitse tervislikku põhjust, miks tasub süüa maasikaid

Seitsmesed

Maasikatega seostub tõenäoliselt paljudel suvi, kergus ja romnatika. Maasikad on enamikes toidupoodides kättesaadavad küll aastaringselt, kuid need kõige magusamad kodumaised marjad hakkavad alles värskelt poelettidele jõudma. Erinevad uuringud näitavad, et kui marju igapäevaselt tarbida võivad need mõjuda haigusi ennetavalt. Vaata, mis on portaali Shape andmetel seitse tervislikku põhjust, miks tasub maasikaid süüa.

1. Maasikates on rohkelt c-vitamiini

Maasikates on koguseliselt rohkem C-vitamiini kui apelsinides. Ühes tassitäies viilutatud maasikates on umbes 97 milligrammi C-vitamiini, mis on 110 protsenti päevasest soovituslikust kogusest. Tassitäies apelsinis on 83 grammi askorbiinhapet.

2. Maasikates on vähe suhkrut, kuid palju kiudaineid

Nagu ülejäänud marjadki, on neis vähem suhkrut ja rohkem kiudaineid kui enamustes puuviljades. Üks tassitäis maasikaid annab umbes 50 kilokalorit, seal on kaheksa grammi suhkrut ja 3 grammi kiudaineid. Arvestades seda, et päevas tuleks süüa umbes 25 grammi kiudaineid, on marjade tarbimine selleks üpris hea variant.

3. Maasikad aitavad ennetada haiguseid

Maasikate fütotoitainete sisaldus ning põletikuvastane mõju muudavad marjad haigusi ennetavaks toiduks. Maasikates on palju flavanoide, folaate, antotsüaniinide, mis on kasulikud südamele ja ajule.

Ajakirjas Journal of Nutrition avaldatud uuring leidis, et igapäevane maasikate söömine aitab vähendada kolesteroolitaset, mis vähendab südamehaiguse, infarkti ja insuldi riski.

4. Maasikad on põletikuvastased

Maasikatel on põletikuvastased omadused tänu nendes olevatele fütotoitainetele, nagu antotsüaniinid, ellagitanniinid, terpenoidid, flavonoolid ja fenoolhapped. Need on taimsed koostisosad, millel arvatakse inimkehale kasulik mõju olevat. Need antioksüdandid aitavad eemaldada vabu radikaale ja muuta keha loomulikke puhastusprotsesse sujuvamaks.

5. Maasikad sobivad kokku teiste toitudega

Veganitele ja taimetoitlastele on maasikad oluline lisand toidu kõrvale. Ilma lihata, tuleb taimetoitlastel saada rauda taimsetest allikatest, näiteks spinatist ja kinoast. Taimses toidus olevat rauda ei ole kehal nii kerge kui loomset ning keha vajab selleks C-vitamiini. Samuti on maasikad ja keedumuna suurepärane kooslus, kus nii süsivesikud, valgud, kiudained kui ka rasv.

6. Maasikad hoiavad mõistuse terava

Maasikaid võib süütundeta nimetada ajutoiduks. Hiljutine uuring näitas, et rohkem kui kaks korda nädalas maasikate söömine vähendab vananedes kognitiivse võimekuse langemist 2,5 aasta võrra.

7. Maasikad teevad sind õnnelikuks - see on tõestatud!

Maasikad seostuvad suve, värskuse ja romantikaga ning mälestused seoses selle marjaga on suure tõenäosusega positiivsed. 2016. aastal tehtud uuringus, kus küsitleti 1000 inimest, leiti, et maasikad äratasid võrreldes teiste variantidega kõige rohkem õnnetunnet. 95 protsenti vastanutest ütles, et need marjad kutsuvad esile mälestusi suvest ja õnnelikest aegadest, maasikad elavdavad igapäevaseid hetki ning lisavad päeva rõõmu.

Kommentaarid puuduvad