Eestisse saabus kaks Süüria pagulasperet 

Seitsmesed uudised

Neljapäeval saabus Kreekast Eestisse kaks Euroopa Liidu rändekava alusel vastu võetud Süüria perekonda, teatas siseministeerium.

Peredele tulid vastu tugiisikud ja nad liikusid edasi oma uutesse kodudesse, mis asuvad Tallinnas ja Haapsalus.

Ühes peres on lisaks emale ja isale üks eelkooliealine laps. Pereisa on õppinud tisleriks ja ekskavaatorijuhiks. Pereema on lühikest aega õppinud ülikoolis ja valdab lisaks oma emakeelele inglise keelt. 

Teises peres on kolm last. Nii naine kui mees räägivad lisaks oma emakeelele inglise keelt. Naine on lühiajaliselt töötanud õpetajana. Mees on õppinud kõrgkoolis ja pidas varasemalt poodi.

Kõikide Eestisse ümberpaigutatavate inimeste puhul selgitatakse enne nende siia saabumist välja nende taust. Kreekas teevad sõjapõgenikega intervjuu Eesti eksperdid politsei- ja piirivalveametist, kaitsepolitseiametist ja sotsiaalministeeriumist. Muu hulgas tutvustatakse intervjuu jooksul Eestit, rahvusvahelise kaitse saanud inimeste õigusi ja kohustusi Eestis ning kohalikke tavasid.

Eesti on tänaseks ümber paigutanud 27 sõjapõgenikku Kreekast. Ka Türgis on Eesti eksperdid läbi viinud intervjuud Eestile ümberasustamiseks pakutud inimestega ja esimesed pagulaspered Türgist võiksid Eestisse jõuda juulis.

14. juuni seisuga on Euroopa Liidu riigid ümber paigutanud 2195 sõjapõgenikku, neist 1420 Kreekast ja 775 Itaaliast. Türgist on pärast Euroopa Liidu ja Türgi lepet Euroopa Liidu riikidesse ümber asustatud 511 inimest.

Kommentaarid puuduvad