“Krüptoportaal” on „Lüriidiumivarga“ teine osa: William Wenton on tagasi!

Marko Tiidelepp

„Lüriidiumivarga“ William Wenton on tagasi!

William läheb tagasi Posthumaansete Uuringute Instituuti. Kuid seal on kõik muutunud: kehtib liikumiskeeld ja kõikjal on vahid. Juhtuma hakkab salapäraseid asju. Mis põhjustab Williami jubedaid haigushooge? Kes on see kummaline olend, kes temaga ühendust püüab saada?

Kõik see juhatab krüptoportaalini. Aga mis see veel on?

Lugu William Wentonist on imeliselt põnev seiklus. Sarja esimene osa „Lüriidiumivaras“ on ilmunud juba 36 riigis.

Lastele ja noortele mõeldud raamatusarjas, mis jutustab William Wentonist, on ilmunud teine osa. Esimene osa kandis pealkirja „Lüriidiumivaras“, teine osa on „Krüptoportaal“. Enne, kui teist osa lugema hakata, tasuks lugeda ka esimest osa, siis on lihtsam aru saada, kes on kes, mis on varem juhtunud, millest käib jutt.

Seekordse raamatu sündmused algavad ühes telesaates, kus eelmise osa kangelane, tõeline imelaps, William Wenton peab hakkama järjekordset koodi murdma. Vastaseks on Norra kibestunuim mees, kes peab ennast geeniuseks ja osavaks koodimurdjaks. Mõned kuud tagasi oli William oma vastast avalikult alandanud, kuna oli murdnud maailma raskeimaks peetud koodi. Seekord ei lähe asjad nii, nagu arvata võiks. Williamit tabab mingi kummaline haigushoog, mistõttu ta ei suuda koodi lahendada, kuid vastane suudab. Järgmise päeva lehes ilmub lugu, milles öeldakse, et William Wenton ei olegi nii geniaalne. Poiss ise ei suuda mõista, kuidas ta kaotas kontrolli oma keha üle, et kõik seekord aia taha läks.

Sarnane haigushoog tabab Williamit koolis. Ta kaotab kontrolli oma keha üle ja läheb kallale ühele nõmedale meesõpetajale, kes Williamit ja tema kodutööd mõnitab ning seda katki teha üritab.

Pärast seda jookseb William koolist minema ja kohtab ühte kummalist olendit, kes üritab poisiga kontakti luua. Näib, et see kummaline olend tunneb poissi. Hetk hiljem peatub poisi juures auto, millest astub välja Williami vanaisa, kellega samuti esimeses osas tuttavaks saime. Vanaisal on plaan viia poiss tagasi Posthumaansete Uuringute Instituuti. Teel instituuti on selge, et too kummaline olend jälitab neid. Olendi käest tuhiseb välja sinine kiir, mis tabab autot meeletu jõuga. William põrkab peaga vastu auto soomusklaasi. Kas ongi kõik?

Siiski mitte. William ärkab. Ta on tagasi oma toas, instituudis. Kuid seekord näeb tema tuba välja nagu vangikong? Ainus, kes temaga räägib on robot-uks või uksebot (selles raamatus on mitmeid botte, kes on justkui robotid, ainult veel rohkem arenenumad). Uksebot kinnitab, et Williami vanaisa instituudis ei ole, ta olevat läinud Himaalajale. Williamile tundub, et instituudis kardetakse kedagi väga, kuid ei maksa unustada, et instituudi keldris peab sügavkülmutatult krüomahutis olema Abraham Talley. Tõeline kurjam, kellega esimeses raamatus tuttavaks saime. Just Talley oli see, kelle pärast oli Williami pere pidanud Inglismaalt Norrasse põgenema, kui poiss oli nelja-aastane. Talley pärast olid nad kaheksa aastat elanud salastatud aadressil varjunime all.

William uurib ukselt veel ühe tegelase kohta – Iscia kohta. Vahva tüdruk, kellega samuti esimeses osas tuttavaks saime. Uks ei oska või ei taha Iscia kohta midagi rääkida, kuid ta lobised peaaegu välja, et midagi jubedat on juhtunud Oxfordis. Uks kinnitab, et ta saab öelda vaid seda, et teoksil on midagi suurt ja ohtlikku, mistõttu on ka instituudis asjad veelgi rangema kontrolli ja valve all.

Juba järgmisel päeval hakatakse instituudis Williamit uurima, mis on põhjustanud need kummalised haigushood. On ju Williami kehas 49% ohtlikku ainet, lüriidiumi. Just selle aine pärast üritas Talley Williamit tappa. Instituudis näidatakse Williamile prussakat, kes leiti Londoni maa-alusest punkrist ja tema kehas on 37% seda jubedat ainet. Selgub, et ka prussakal oli paar päeva tagasi samasugune haigushoog nagu Williamil, ja ollakse kindlad, et haigushoo on põhjustanud kõrgsagedusega helilained. Kes või mis põhjustab neid helilaineid?

Instituudis tehakse Williamiga igasugu katseid ja poiss näeb üsna jubedaid nägemusi ja üsna varsti on selge, et eelpool mainitud kummaline olend on end sisse murdnud ka instituuti ja üritab Williamiga ühendust saada! Olend osutub hoopis naisterahvaks, kes Williamilt midagi soovib.

William saab instituudis kokku ka Isciaga, kes viib poisi salaja instituudist välja. Üheskoos minnakse lähedal asuva paisjärve alla, kus asub võimatu arheoloogia depoo. Seal hoitakse vanu asju, millele keegi seletust ei leia.

Nii leidub selles salapärases depoos Londoni haamer, mis on neli miljonit aastat vana, see oli seega olemas juba enne dinosauruseid! Seal on hiiglaslik inimskelett, mis on vanem kui kaheksasada miljonit aastat, kas tõesti on maamunal elanud hiiglased! Iscia kinnitab, et on palju neid, kes ei taha, et tõde päevavalgele tuleks. Tõde sellest, kust inimesed tegelikult pärit on. Osa inimkonna ajaloost on tulnud seetõttu ära peita. Täpselt sama ohtlik ja kummaline on ka Williami kehas olev lüriidium, kuid ka seda tahetakse varjata. Iscia teab sedagi, et Oxfordi teadusmuuseumis juhtus midagi kummalist, mida kõik varjavad. Seal peaksolema sissemurdmiskindel spetsiaalne hoidla, kuid näib, et sinna on siiski sisse murtud.

Olukord depoos väljub kontrolli alt, kui William leiab sealt orbi ja hetk hiljem tabab teda jällegi haigushoog. Lugejas saab teada, et selle orbi oli depoosse sokutanud eelpool mainitud olend – naisterahvas, kes teab öelda Williamile seda, et Himaalajas asub krüptoportaal ja William peab temaga kaasa minema! Seal on ootel ka külmutatud Talley, keda poiss peab aitama. Kui poiss keelduks, siis jääks temast alles ainult lüriidium. Ähvardus on igati tõsine.

Loomulikult ei saa ma sulle kõike ära rääkida, kuid lugeja saab teada, mis asi on krüptoportaal – see on kõrgtehnoloogiline teleporter, mis võib olla lausa nelisada miljonit aastat vana. Lugeja saab teada sedagi, mis juhtus Londoni loodusloomuuseumis, kus on Talley, kus on too salapärane ja pehmelt öeldes üsna võimukas naisterahvas, kes näib juhtivat kõike seda, mis raamatusarja teises osas juhtub.

Kas krüptoportaali kasutati Maalt evakueerimiseks? Inmeste või lüriidiumi? Kas selle abil tahetakse ära saata ka Abraham Talley? Miks? Kas Abraham peab Maale tagasi tooma lüriidiumi? Kas inimkond tahetakse hävitada? Mis roll on selles täita Williamil?

Selle raamatu sündmused kulmineeruvad Himaalajal. Seal laskutakse kloostri alla, kus on sügaval maa all terve linn, mis on vanem kui Egiptuse püramiidid. Sealt on leitud uskumatuid esemeid, isegi orbe.

Millise otsuse teeb William Himaalajal, kas ta täidab naisterahva käsku, et päästa hädaohtu sattunud Iscia? Kas ta aitab teadlasi, instituuti ja inimkonda? Kus on Williami vanaisa?

Raamatu lõpp on igati põnev ja kaasahaarav. Sündmuste virr-varr on kiire ja filmilik. Kolmanda raamatu ootamine saab olema pikk, sest selgub, et instituudiga on seotud ka Williami isa.


Raamatu autor: Bobbie Peers (Helios Kirjastus)

Kommentaarid puuduvad