„Kadunud soki saladus“ kui põnev ja lustlik lasteraamat

Marko Tiidelepp

Ühel päeval avastab sokk Volli, et tema kaaslane Soki-Viire on pärast pesumasinast tulekut kaduma läinud. Soki-Volli asub teda otsima ja kohtab oma rännakul rott Ralfi. Ühiselt võtavad värsked sõbrad ette pöörase seikluse läbi maja, kus nad tutvuvad erinevate põnevate tegelastega alates rääkivast moosipurgist kuni Pariisist pärit põlvik Pompiduuni. Loost ei puudu ka ämblik Punnsilm, tõre Koi, lõbusad lestad ja mitmed teised, kes omal moel aitavad kõik Viiret leida. Teekonnal saavad Soki-Volli ja Ralf vihje, et Viire on kohas, kus on „pime ja terav”. Aga kus Viire end tegelikult peidab? Või on temaga juhtunud hoopis midagi muud?
Piret Jaaks on näitekirjanik ja dramaturg, kes on võitnud oma loomingu eest mitmeid auhindu. Tema näidend „Näha roosat elevanti” võitis 2011. aastal Eesti näidendivõistluse ja 2015 anti tema novellikogule „Linnalegend” Betti Alveri debüüdi¬preemia. „Kadunud soki saladus” on tema esimene lasteraamat.
Marion Undusk on teatrikunstnik ja lasteraamatute illustreerija. Tema kunstnikutööd lavastustele „Vaata, Madlike, lund sajab” 2015. aastal NUKU Teatris ja „OZ” 2016. aastal Ugalas olid nomineeritud Salme Reegi nimelisele lasteteatriauhinnale. Lasteraamatud ja -lavastused on Marioni südamele kõige lähemal ja nendega ta praegu põhiliselt tegelebki.

Kui Sa tahad lugeda ühte hiiglama põnevat ja seikluslikku lasteraamatut, siis on „Kadunud soki saladus“ õige valik. Lahe on selle põneva loo puhul juba see, et peategelaseks on sokk Volli (mitte see sarvedega tegelane, aga see, mis meil jalas käib), kes otsib teist sokki, kelle nimeks on Viire. Abiliseks on sokk Vollile selles loos rott Ralf! Seiklused ei vii meid mitte kaugetele maadele, vaid toimuvad ühes majas, selle tubades, kappides ja keldris. Vaatamata sellele on lugu ikkagi väga lahe ja põnev!

Raamatu alguses avastab Soki-Volli, et Soki-Viire on kadunud. Ta libistab end ettevaatlikult sahtliservalt maha ja otsustab minna Viiret otsima. Äkki on Viire unustatud pesumasinasse?

Elutoas kohtub Volli rotiga, kel nimeks Ralf. See on kodurott Ralf, kellel on pisikesed ja valged hambad ning peas väike hele juuksetutt. Esialgu Volli veidi pelgab rotti, kuid ta uurib, kas rott aitaks tal Viiret otsida? Ralf on nõus aitama.

Esialgu juhtaba Ralf Volli prügikasti juurde, kuid seal Viiret ei ole. Seal on ära lutsutatud suhkrutükk, kommipaber, pähkel, poolik punane huulepulk, nööri otsa lükitud herneterad ja munakoor.

Edasi liigume juba rotipesasse, kus Volli uurib Ralfilt sokisööjate kohta. Kas sellised olendid on tõepoolest olemas? Ralf kinnitab, et sokisööjad elavad pesumasina all, mistõttu Volli ja Ralf lähevad vannituppa, kus kohtuvadki kummaliste olenditega. Need pole siiski mitte sokisööjad, need on hoopis väikesed putukad – keldrikakandid, kes nende endi sõnul on kõige vanemad loomad maa peal pärast prussakaid ja siile. Üks keldrikakand võtab Vello käe ja uurib tema pihku, ta tegeleb ennustamisega – keldrikakand kinnitab, et Viire on kinni kusagil, kus on pime ja terav!

Kus on pime ja terav?

Ralf arvab, et tuleks minna pimeduse kantsi, milleks on kelder! Volli ei tea, mis asi see kelder on. Ralf teab, et see on koht, kus inimesed hoiavad klaasi sees asju. Näiteks moose, mis Ralfile hirmsasti maitsevad. Keldisse Volli ja Ralf jõuavad, seal annab Vollile nõu maasikamoos.

Keldris aitab Volli ka üht kärbest, kes on ämblikuvõrku kinni jäänud. See teeb pahameelt ämblik Punnsilmale, kes tahab ka Volli kinni nabida, kuid õnneks tuleb Ralf Vollile appi.

Ma ei saa sulle kõiki sündmusi ära rääkida, kuid selles mõnusas ja põnevas lasteraamatus kohtud veel põlvik Pompiduuga, kes meenutab reisi Pariisi, kus ta kaaslaseks oli põlvik Padma. Saad lugeda sellest, kuidas Volli ja Ralf põgenevad keldrirottide eest. Kohtume selle maja kõige vanema elaniku Koiga, kuid saad tuttavaks ka Ihnuskoiga.

Koi ja Ihnuskoi arvavad, et Viire asukohta peaks teadma tädi Pumpernikkel, kes elavat kapi peal karbi sees. Kapi peale ronimiseks peavad Volli ja Ralf ehitama lausa köisredeli, teel kapi peale kohtutakse veel ka Vasema ja Paremaga, kes tegelikult on ujumislestad, kes armastavad üle kõige vaielda.

Lõpuks leiavad Volli ja Ralf tädi Pumpernikkeli, kes on ... Seda ma sulle ei ütle. Kui raamatu lõpuni loed, sis saad teada, kes ta on. Kas tema teab, kus Viire on? Igal juhul on raamatu lõpp igati sobilik jõuludeks.

Ägedate illustratsioonide autor on Marion Undusk.


Raamatu autor: Piret Jaaks (Varrak)

Kommentaarid puuduvad