Lasteraamat „Kippu ega kõppu“ särab rikkalike eestikeelsete väljenditega

Marko Tiidelepp

Jutukogus „Kippu ega kõppu” avab Olivia Saar eesti keele rikkalike väljendite tagapõhja. Korralikus hiireperes lähevad asjad mänguhoos pilla-palla, oravaisand purustab priks-praks pähkleid, põrsapoisid peavad plirts-plärts porisõda, luigetibud kulgevad tasapisi mere poole, ämblik koob risti-rästi võrku, harakas kogub kila-kola, konnad korraldavad uisapäisa kontserdi, rebane müüb mägrale kihku-kähku koobast, hunt võidab tipp-topp muruniidukiga võidusõidu.
Raamatu lõpetab poeetiline lugu „Kippu ega kõppu” jänkupoiss Joonatanist, kes kuulatab vaikust.

Olivia Saar on aastate jooksul kirjutanud palju väga vahvaid ja lahedaid lasteraamatuid. Meenutame: „Varsakabjad“, „Tänased muinaslood“, „Suveajal metsarajal“, „Roti pulmad“, „Robi“, „Pika suka päkapikk“, „Pesukaru pesupäev“, „Naerulohkudega maailm“, „Mis värvi on kodu“, „Maasikamaiad“, „Lõvi Lõrr ja Jänes Jass“, „Kure sukad“, „Kui kuivab kaev“, „Klaasikillumäng“ jpt. Paljud neist vahvatest lasteraamatutest ilmusid juba 1960ndate aastate lõpus, mistõttu on hiiglama vahva leida Olivia Saare sulest uus lasteraamat, millele on võrratult ilusad pildid joonistanud Catherine Zarip.

Uues Olivia Saare raamatus on palju vahvaid eestikeelseid väljendeid, mille ümber on kirjutatud mõnusad jutud.

Sul on võimalus lugeda hiireperest, kes armastab korda. Hiireema Hildegard jälgib valvsalt, et koduperes valitseks kord ja puhtus ning ta nõuab seda ka oma lastelt. Ainult hiirepoiss Rihard on hooletu ja kodune kord on käest ära. Asjad on pilla-palla laiali. 

„Pilla-Palla“ on ka selle loo pealkiri. Hiireemal on varuks üks kavalus, et hiirepoiss kodu korras ja puhtana hoiaks.

Raamatus toimetab ka agar ja usin oravaisand Ottomar, kes kogub varakult toiduvarusid talveks. Teised oravad nii agarad ei ole, kuid varsti saabubki talv. Ottomaril on elu vahva ka talvel, pähkleid on varuks ja need lähevad hamba all katki priks-praks. Ottomar laseb isegi laulu valla. Varusid on sedavõrd palju, mistõttu otsustab Ottomar avada pähklibaari, et ka teised oravad sellest osa saaksid.

Saad lugeda ka põrsastest Pavkast ja Petkast, kellele meeldib mängida plirts-plärts veeloikudes, kuid kas see ka nende emale meeldib?

Raamatus on lugu luigeema Loviisast ja tema viiest väikesest luigetibukesest, kes tasapisi maailma avastavad. Juttu on ka ämblik Hermiinest, kes koob uhkeid ämblikuvõrke, milles niidid risti-rästi põimuvad.

Toimetab ka harakas Harald, kes armastab asju. Ta korjab oma pesasse igasugu kila-kola, kuid Haraldist vanem harakas Heerold kinnitab, et Harald on oma asjade vang. Mis Harald nüüd ette võtab?

Saad tuttavaks ka Kelmiküla tiigi konnadega, kellega on liitunud konnapreili Karoliine. Ta leiab, et elu konnatiigis on igav ja tuleks hakata korraldama koorikontserte. Konnad uurivad, kas toimuvad ka proovid, kuid Karoliine on kindel, proove pole vaja. Ja veel samal õhtul on kontsert. Kas sellisest uisapäisa korraldatud asjast ka head nahka saab?

Vahvas ja õpetlikus loos üritab rebaseemand mäger Märtenile elamist müüa. Ta üritab seda kihku-kähku teha, kuid kas see pesa on ikka nii hea elamine, kui rebaseemand räägib?

Sul on võimalus kaasa lüüa ka suurel võidusõidul Huntaugu ringrajal, kus osalevad ilveseisand oma uhke välismaise ja helesinise Buickiga, käkhrikuvana päevinäinud Moskvitšiga ja rebasepoisid vanade mootorratastega. Hunt Huubertil sõiduriista ei ole, kuid ka tema tahaks kangesti kaasa lüüa. Ta leiab ühe kõrvalise suvemaja väravast uhke murutraktori, mis on tipp-topp korras. Mis sa arvad, kes võistluse võidab?

Viimases loos kikitab kõrvu jänkupoiss Joonatan, kuid teda ümbritseb selline vaikus, et pole kuulda kippu ega kõppu, mistõttu jääb Joonatan magama. Sellega raamat lõpebki.

Väga armsad, muinasjutulised lood. Peategelasteks vahvad loomad, palju huvitavaid sündmusi ja juhtumisi. Autor on lastele väga mõnusalt jutustanud, keeleliselt suurepärane raamat.


Raamatu autor: Olivia Saar (Pegasus)

 

Kommentaarid puuduvad