„Mõelda ja tegutseda nagu kass“ ehk uutmoodi isikuse arendamise käsiraamat

Marko Tiidelepp

Kass on parim õpetaja!
Võtkem kassist eeskuju, sest tema oskab elada! See arusaam innustas Stéphane Garnier’d kirjutama täiesti uutmoodi isiksuse arendamise käsiraamatut. Kass on vaba, rahulik, vaatlev, ettevaatlik, elegantne, karismaatiline, sõltumatu, uhke, iseseisev... Nii palju kadestamist väärivaid omadusi, mida te võite iga päev temast eeskuju võttes endaski arendada.
Võtkem teejuhiks Stéphane Garnier ja tema kass Ziggy, ja nad selgitavad, kuidas kassi sammhaaval matkides oma elu paremaks muuta. Olge niisama uudishimulik, rahulik ja nõudlik, vaba oma tegutsemises, mõtlemises ja nõudmistes! Loobuge allumast argielu survele ja käskudele! Nii töö juures, pereelus kui ka sõprade seltsis aitab kass teil paremini stressile vastu seista, arendada sõltumatust ja suurendada karismat...
Stéphane Garnier ja Ziggy pakuvad teile mõtisklemiseks üllatavaid, kavalaid praktilisi kassitarkusi ja nõuandeid, mis toovad muutuse teie ellu!

See on esimene raamat, mis õpetab, kuidas kassi järgides igapäevaelu paremaks muuta.

Selle vahva ja muheda raamatu esikaanel on kirjas: „Vaba, rahulik, uudishimulik, jälgiv, usaldav, sitke, ettevaatlik, elegantne, vaikne, karismaatiline, uhke, iseseisev...“ ja mulle tundub, et kõik need sõnad iseloomustavad just kassi.

Raamatu eessõnas tõdeb „Stephane Garnier“, et mõnel päeval ei ole üldse tahtmist tööle minna, uudistega kursis olla, võtta südamesse maailma katastroofe, muretseda oma tuleviku pärast... On ainult tahtmine end välja lülitada, kõigest sellest kas või üheks päevaks, kas või hetkeks eemalduda... lihtsalt hingata.

Seejärel tutvustab ta oma kassi Ziggyt, kes on autori töötuppa astunud, lauale hüpanud ja klaviatuurile pikali heitnud. Autor kinnitab, et kass käitub, nagu talle meeldiks, et ta kirjutab, ent kass reeb samas kõik, et kirjanikku segada.

Autor esitab vahva küsimus: võib-olla on kass kõigi nende aastate jooksul tahtnud talle öelda hoopis seda: „Hei! Kas sa ei võiks täna natuke lõdvemalt võtta?“

Kass on võib-olla tahtnud ütelda, et tuleb osata rihma lõdvemaks lasta, pühenduda kõige tähtsamale, mõelda oma heaolule, käitud nii nagu tema... Elada nagu kass!

Stephane Garnier jätkab: nii oma era- kui ka tööelus tuleb meil õppust võtta kassilt! Seetõttu kutsubki ta lugejat süvenema sellesse raamatusse, et pisut eemalduda argielust, leida taas hea enesetunne ja naeratada. Selleks, et kujundada teistsugust vaadet elule, mõelge ja tegutsege nagu kass!

Ma olen üsna kindel, et need on õiged sõnad ja kui raamatu läbi loete, siis saavad need mõtted kinnitust.

Raamatu esimene peatükk on „Meie sõbrad kassid“ ja see algab Warren Ecksteini mõtteteraga: „Alguses lõi Jumal inimese, kuid nähes, kui nõrk see on, andis ta talle kassi.“ Ja jätkub Frederic Vitoux’ mõtteteraga: „Isegi kõige rääbakamad tänavakassid on alati suursgugused. Neis puudub teesklus. Nad on kassid... sellega on kõik öeldud.“

Seejärel tõdeb raamatu autor, et kassidel on loomuomaselt nii palju trumpe, mida e saame kindlasti iga päev nii era- kui ka tööelus kasutada. Nad harrastavad elufilosoofiat, mis näib mahtuvat mõnesse sõnasse: süüa, mängida, magada, hoolitseda oma mugavuse eest ja teha ainult seda, mis meeldib. Meiega võrreldes on seda väga palju! Ent see pole veel kõik, nagu te peagi avastate.

Tõepoolest, on ju see alles raamatu esimene peatükk, 150 lehekülge ootab meid veel ees.

Teine peatükk kannab pealkirja: „Kass on vaba“, mis algab Jim Davise mõtteteraga: „Sügaval sisimas motiveerivad meid kõiki sarnased vajadused. Kassidel on julgust elada ilma nende pärast muretsemata.“ Stephane Garnier võtab järje üle ja tõdeb, et paradoksaalsel kombel on meil kõigil kalduvus kuhjata endale kokku takistusi ja end ise aheldada, kas pangalaenude külge, mis kohustavad meid aina rohkem töötama, või tühiste, kuid meie silmis nii väärtuslike asjade külge, harjumuste külge, mis on muutunud kohustuseks, nii et seda enam ei märkagi; mürgiste inimeste külge, keda taluma me end ikkagi sunnime... Võib-olla on aeg teha oma elus suurpuhastus... Kuldsed sõnad, kas pole. Teise peatüki lõpus on vahva üleskutse: „Kas tahate elada nagu kass? Olge vaba nagu tuul! Ja tehke ainult seda, mida tahate!“ Huvitav, kas see on reaalselt ka võimalik? Äkki siiski on?

Raamatu kolmas peatükk on „Kass on karismaatiline“, mis algab Fernand Mery mõtteteraga: „Kassidele on omane puhtusearmastus, kiinduvus, kannatlikkus, väärikus ja jukgus; tekib küsimus, kui paljudest meist võiks saada kass?“

Raamatu autor kinnitab selle peatüki alguses, et kassidel pole silmatorkamiseks vaja näuguda, ringi karelda või end muul viisil nähtavaks teha. Tema kohalolekut tajume niipea, kui ta ruumi astub. Tarvitsemata end liigutadagi, tagab talle omane karisma, et kõik teda märkavad. Need, kes kassidega on kokku puutunud, kassi omanud, noogutavd siinkohal kindlasti kaasa, jah, nii ongi. Ja autor jätkab: meil on kassist kõvasti õppust võtta, et omandada loomale sarnasemat käitumist ja karismat: tuleb lihtsalt olla!

Kolmanda peatüki lõpus on tumedas kirjas järjekordne üleskutse: „Et täita ruum oma olemasolu kiirguse ja karismaga, olge siirad, taktitundelised, lihtsad, ehedad!“

Edasi on raamatus ühel leheküljel ülevaade kassi päevast (täpselt öeldes kella 7.30 kui äratuskell heliseb ja neid lehekülgi kassi päeva kohta on raamatus veel mitmeid), mida autor soovitab samm-sammult järgida, kohanduda. Autor lubab, et lugeja elab sedasi paremini. Tasub proovida igal juhul.

Loomulikult ei saa ma siinkohal sulle tervet raamatut ümber jutustada, sest sel juhul muutub lugemine igavaks ja kaob avastamisrõõm. Kuid ma kinnitan, et selles raamatus on vahvaid ja lahedaid mõtteid veel palju-palju. Neid tasub kindlasti uurida, nende peale mõtelda ja võimaluse korral neid ka järgida, sest ma usun, et mõnes osas võib ju elu kindlasti paremaks minna.

Mõned peatükkides läbikäivad teemad siiski veel: kass on rahulik (enamasti), kass oskab end maksma panna, kass on vana mõttetark, kass mõtleb eelkõige iseenda peale, kass armastab ennast, kas oskab end tähtsana näidata, ta on uhke, kass on tähelepanu keskpunktis, kass on kriitika suhtes immuunne, kass on loomult uudishimulik (Stephane Garnier kinnitab, et tasub olla uudishimulik, kõige suhtes, sest see muudab elu paremaks, tuleb ennast üllatada!), kass on enesekindel, kass oskab ülesandeid teistele edasi suunata (siin on ka Dave Barry üks vahva mõttekäik: „Koertel on peremehed, kassidel on teenijad.“), kass oskab elada kiirustamata, kass kohaneb kiiresti kõigega, kass armastab rahu, kass valib ümbruskonda, kas oskab puhata, ta armastab magada, kass oskab ei öelda (siinkohal üks väga äge Jeff Valdezi mõttetera: „Kassi juhtmõte: pole tähtis, mida sa teinud oled, püüa alati teha nägu, et süüdi on koer.“), kass väldib konflikte, kass peab oma kodu kalliks, ta märgistab oma territooriumi, kass kingib usalduse jne jne. Vahvad teemad, mida Stephane Garnier pikemalt lahkab.

Raamatu lõpus on ka test, milles on võimalik välja arvutada oma kassipunktid. Küsimusi on 40 ja vastuste punktide kohta on ka seletused.

Selline väike, aga väga vahva raamat. Võiks öelda heade mõtete ja õpetuste raamat, mida järgides võib su elu muutuda kassilikult mõnusaks ja nauditavaks.


Raamatu autor: Stephane Garnier (Eesti Raamat)

 

Kommentaarid puuduvad