Eesti võrkpallikoondis krooniti Euroopa Kuldliiga võitjaks!

Seistmesed

Eesti võrkpalli rahvusmeeskond suutis kolmandat aastat järjest saada hakkama vägeva saavutusega, võites Euroopa Kuldliiga. Eelmisel suvel triumfeeriti kaugel Mehhikos peetud Maailmaliiga 3. tugevusgrupi finaalturniiril ja aasta varem Bulgaarias Euroopa liigas.

Finaalivastasele Tšehhile Karlovy Varys peetud kohtumises suurt sõinaõigust ei antud, Eesti tegutses terve mängu väga enesekindlalt, võites avageimi 25:21, teise 25:22 ja kolmanda 25:21. Vaata statistikat! Pronksimatšis alistas Türgi 3:2 Portugali, kirjutas volley.ee.

Tänasel mängul oli koondist toetamas juba paarikümnepealine toetajaskond, kes pettuma ei pidanud. Mehed nautisid mängimist, olid enesekindlad ja pingeid ei tundunud olevat. Ja kaasa ei teinud üks rünnakuliidreid Robert Täht, mis näitab meeskonna tihedust. Diagonaalründaja Renee Teppan tõi oma 100. koondisemängus 13 punkti. Ta sõnas pärast finaali, et edu tõi see, et jäädi ka otsustavatel hetkedel rahulikuks. "See ongi timmimise asi, me peame aru saama, et me oemegi lihtsalt head! Me peame iseennast usaldama, 100% me veel ei usalda, aga näha on, et geimilõppudes viigiseisul me ei tundnud kordagi, et kaotame. Iga geim keegi pani servijoone taga peo püsti. Peame üksteisesse uskuma ja usaldama üksteist," sõnas Teppan ja lisas, et kuigi võita on hea, valdavad teda kahetised tunded. "Teame, et asi ei ole veel otsakorral. Täna naudime võitu, mille nimel me kaks kuud tööd oleme teinud, aga oleme alles teel."

Teppan valiti ka turniiri kõige väärtuslikumaks mängijaks. "Oma mänguga jäin rahule, täitsa okei oli. Pärast eilset mängu juba teadsin, et mängin täna hästi. See kõlab võibolla veidralt, aga see ongi see, mida keegi ei näe, see, kus Teppan on edasi läinud," lisas ta. Lisaks valiti parimate mängijate sekka nurgaründajana Oliver Venno, sidemängijana Kert Toobal, temporündajana Andri Aganits.

Mõlemad finalistid kindlustasid ühtlasi pääsu järgmisel nädalal (20.-24.06) Portugalis peetavale FIVB Challenger Cupile, mille võitja pääseb Rahvuste liigasse. Challenger Cupil kuulub Eesti ühte alagruppi Portugali ja Kasahstaniga, teises grupis mängivad Kuuba, Tšehhi ja Tšiili. Kahe alagrupi kaks esimest meeskonda pääsevad poolfinaali. 

Peatreener Gheorghe Crețu tänas alustuseks taas Tšehhi sõitnud fänne ja ka neid, kes on koondisele pikalt kaasa elanud, aga kohapeale ei saanud tulla. "Fännid on meile alati energiat andnud. Koos nendega on alati tunne, et midagi on veel saavutada, meie oleme näljased ja nemad samuti. Isegi kui me alati pole jõudnud eesmärgini, olid nad meie selja taga. See on hea tunne," ütles peatreener. Mängu osas tal meestele etteheiteid polenud: "Olen õnnelik, et suudeti kaks päeva täielikult keskenduda ja rasketel hetkedel rahulikud olla. Oleme saavutanud taseme, kus suudame edu saavutada ka siis, kui vastane mängib väga hästi."

Kolm aastat ja kolm kulda, neid saavutusi oli peatreeneril raske võrrelda. "Esimene aasta oli erinev, süsteemi ehitada on raske. Mul olid noored kutid, kellest on nüüdseks sirgunud tegijateks. Algul oli Robert vedur, nüüd on lisandunud Teppan," lisas juhendaja.

Oliver Venno tegutses taas nurgaründajana ja tegi seda taas suurepäraselt, tuues mängu parimana 14 punkti. Lisaks võimsatele rünnakutele pakkus Venno ka head kaitsetööd ja valiti nurgaründajatest ka turniiri sümboolsesse koosseisu. Venno tõdes, et kõik sujus justkui õlitatult ja ka pingelised hetked ei tekitanud närvilisust. "Tunne oli hea ja tundsime, et suudame geimilõpud enda kasuks keerata ja ei olnud kordagi sellist tunnet, et nüüd läheks midagi kehvasti. Rasked olukorrad suutsime ilusti lahendada ja serviga suutsime suruda päris hästi," kommenteeris Venno.

Rait Rikberg lisas, et Tšehhit ei alahinnatud. "Ega see finaalivastane teab mis nõrgast puust ei olnud, mäletan hästi, et mängisime nendega ja saime 0:3 kindla kaotuse. Nüüd on asjalood vahetunud ja võitsime 3:0. Meie kõige suurem tugevus on, et me oleme ühtlane meeskond. Hoiame hästi kokku ja teeme seda, mida treener meilt palub," ütles meeskonna üks tugitalasid.

Kapten Kert Toobal rääkis, et on meeskonna esituse ja järjekordse saavutusega väga rahul. "Kui vaadata hetkeseisu, siis meie seis Euroopas on enam-vähem. Kõik mehed saavad selle saavutuse rasvaste tähtedega enda CV-sse kirjutada, see oli ikka suurturniir, mitte mingi suvaline naljategemise koht. Siin mängisid kõik täiskoosseisudega. Selle kõige üle on hea meel, peab meeldima! Tänase mänguga olen väga rahul, kontrollitud ja enesekindel esitus. Kõik oli kontrolli all. Tšehhit iga päev ei võida," olid kapteni esimesed kommentaarid. "Pärast klubihooaega on ikka raske tulla ja suvel koondises uuesti sama hooga pingutada. Määravaks saab, kui suure südamega need mehed mängivad, see kindlasti loeb ja täna oli eestlaste süda kõige suurem," lisas Toobal. "Selle koha pealt on muidugi raske, et tavaliselt pärast selliseid võite mingi asi lõpeb ja on pingelangus, aga me ei saa endale palju lubada, sest kohe on uus üritus ootamas," vaatas Toobal uuele nädalale, kui tuleb Portugali sõita.

Tšehhile sõnaõigust ei antud

Eilses poolfinaalis alistas Eesti 3:0 Portugali, tšehhid said sama tulemusega jagu Türgist. Pärast poolfinaali sai üks eesmärk küll täidetud, ent Eesti mängijad ja treenerid tahtsid liiga kindlasti võiduga lõpetada. Seda tõestas ka mängu kulg.

Eesti alustas samas koosseisus nagu poolfinaalis ehk Kert Toobal, Renee Teppan, Timo Tammemaa, Andri Aganits, Oliver Venno, Kristo Kollo, libero Rait Rikberg. Andri Aganitsa blokipunktist läks Eesti koondis mängu alguses 5:3 juhtima ja eestlaste mõnepunktilises eduseisus geimi esimene pool ka kulges. Eesti blokk oli hea nagu ka rünnak, võimsaid etteasteid tegid nii tempomehed kui Venno ja Teppan. Teppani rünnaku järel haaras Eesti 15:11 edu ning Tšehhi oli sunnitud mõtlemisaega kasutama. Siis tegi tšehhide poolel hea serviseeria Michal Finger, viies serviässaga võõrustajad juhtima 16:15 ning see oli mõtlemisaja koht Eestile. Jätkus tasavägine mäng, kuni Teppani rünnak ja Eesti blokk andsid geimi lõpus Eestile 22:18 eduseisu ja avavaatuse lõpetas Teppani löök, seisuks 25:21. Teppan tõi avageimis 7 silma.

Teise geimi alguses viis Kollo rünnak Eesti juhtima 6:4, Venno suurendas vahet 7:4-le ning Kollo juba 8:4-le. Eesti rünnak oli tõepoolest võimas ja mitmekülgne ning tšehhi peatreener võttis mõtlemisaja. Kahe-kolmepunktiline eduseis püsis, kuni vastased sarnaselt avageimile geimi keskel viigistasid 13:13 ning asusid omakorda 16:15 juhtima. 19:19 viigiseisult said eestlased blokipunkti ja Venno blokist auti rünnak andis meile 21:19 edu. Taas olid Eesti mängijad otsustavatel punktidel kindlamad, võites geimi Kollo kavalast rünnakust 25:22.

Kolmas geim kulges punkt-punktis, tabloolt käisid läbi numbrid 7:7 ja 9:9. Punkt ja serviäss Tammemaa esituses viisid külalised 12:10 eduseisu. Venno ennastsalgav rünna viis Eesti ette 15:12 ning Tšehhi võttis mõtlemisaja. Tšehhide kaks järjestikust eksimust andsid meile 19:17 eduseisu, millele järgnes pommlöök Vennolt. Veel võttis Tšehhi peatreener time-out´i, kuid järjekordne rünnak Venno esituses ning äss Tammemaalt ja Eestit lahutas Euroopa Kuldliiga võidust kolm punkti. Aganitsa temporünnak ja punkt Vennolt tõid matšpalli seisul 24:19. Kahte esimest matšpalli ei realiseeritud, kolmas aga küll ja geimivõit 25:21 oli tõsiasi.

Eesti resultatiivseim oli 14 punktiga (+9) Oliver Venno, Renee Teppan lisas 13 (+9) ning Kristo Kollo ja Andri Aganits mõlemad 12. Eesti vastuvõtt oli 47 ja rünnak 57%. Blokipunkte teeniti 8 (neist 5 tõi Timo Tammemaa) ja servil löödi 2 ässa ning tehti 10 viga. Tšehhi resultatiivseimana tõi Michal Finger 18 punkti (+14). Tšehhi vastuvõtt oli 58%, rünnakuid realiseeriti 58-protsendiliselt. Blokiga teeniti 7 ja serviga 4 punkti.

Kommentaarid puuduvad