Produtsent Tuuli Roosma „Litside“ sarjast: soovitan seda noortel kasutada õppematerjalina!

TV3

Star FM hommikuprogramm on sarja pealkirja „Litsid“ üle juba mõni aeg arutanud ning mõelnud, kas seda sõna peaks häbenema või tegu on vulgaarse sõnaga. Teema võeti tuliselt üles, kui stuudios oli külas sarja produtsent Tuuli Roosma.

 „Minu jaoks ei ole kunagi seal teist pealkirja olnudki, sest sellise pealkirjaga on olnud ka raamat. Ei näe põhjust, miks seda nime häbeneda, seda enam, et selle sõnaga me ei nimeta sarjas olevaid tütarlapsi, kes töötavad härraste klubis, vaid see tähistab laiemalt kogu seda aega ja neid inimesi, kes osutusid müüdavateks ja kelle abil oli võimalik Eesti hästi libisevalt käest ära anda,“ kommenteeris Roosma.

„See on vulgaarne sõna, vulgarism!“ arvas Roosileht.

„Mina küll seda vulgarismiks ei pea! See on sõna, mis tähistab müüdavat inimest ja mitte vulgaarselt. See on ilus eesti keelne sõna, kutsun kõiki üles seda sõna julgemalt kasutama,“ sõnas Roosma.

„No jaa, siin võib vaielda. Kui lapsed seda sõna hakkavad koolis kasutama ka õpetaja ja koristajatädi suhtes, siis tekivad meil kohe pahandused,“ sõnas Roosileht.

„Aga miks õpetajad? Mil moel õpetaja või koristajatädi on müüdav inimene?“ küsis Roosma.

„No seda kasutatakse ju mitte ainult müüdava inimese suhtes, vaid see öeldakse lihtsalt solvavana,“ sõnas Roosileht.

„Sa võid öelda paks ka, aga paks võib tähistada palju asju. Või punapea. Sa võid iga sõnaga solvata, sa võid ka solvata intonatsiooniga. Oleneb kontekstist. Mina ei pea häbenema, kui keegi kasutab seda solvanguna. See on ikkagi tema enda häbi. Mina seda enda peale ei võta,“ sõnas Roosma.

Roosma soovitab ka kõigil noortel täna õhtul televiisori ees olla ja „Litsid“ ka oma silmaga üle vaadata, sest väga lihtsasse ja arusaadavasse konteksti on pandud olulised sündmused.

„Soovitaksin kasutada seda õppematerjalina nooremal põlvkonnal, kes võib-olla ei tea, mis tegelikult toimus. Lapsed võivad ka vaadata! Olen just enda 9-aastaste laste pealt vaadanud, kes paratamatult küsisid ka, et mis see „litsid“ tähendab. Litsid tähendab meie sarjas seda: see tähistab inimesi, kes olid müüdavad ja kes ei olnud oma põhimõtetele kindlad, vaid nad raha eest tegid midagi, mida nad võib-olla ei oleks pidanud tegema. Laiemas mõistes on „lits“ lihtsalt müüdav inimene, kes võib-olla pakub armastust raha eest, võib-olla suudleb, kui ta muidu ei suudleks, aga kui talle raha makstaks, siis suudleks,“ sõnas Roosma.

Tuuli rääkis muuhulgas ka Mart Sanderi castingu „skandaalist“, kostüümidest ja võtetest.

Täispikka intervjuud on võimalik järele kuulata SIIT! 

Ajalooline draamasari „Litsid“ alustab täna kell 21.30 TV3s!

Kommentaarid puuduvad