Mihkelsoni hinnangul lubas Putin jätkata senist välispoliitikat

BNS

Vene presidendi Vladimir Putini aastakõnest võib järeldada, et Venemaa välispoliitika jätkub senisel kursil, leiab riigikogu väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson.

"Nii otse kui ridade vahelt, Venemaa on jätkamas kurssi oma mõju kasvatamisel maailmas ning eriti endises impeeriumi ruumis. Seda Vene "traditsioonilistele väärtustele" toetudes," kirjutas Mihkelson sotsiaalmeedias avaldatud lühikommentaaris.

"Läänega suheldakse vaid oma huvidest lähtuvalt ning sammugi taganemata. USA-ga ollakse valmis suhteid normaliseerima, kuid ilmselt üksnes kahel tingimusel - USA liitub Venemaaga terrorismivastases operatsioonis Süürias ning samas taandub Euroopas Venemaa piiridelt," kirjeldab Mihkelson.

"Euroopa Liidu puhul viitas Putin riikide iseseisva - siin tuleks lugeda, et USA või Brüsseli tahtest sõltumatu - välispoliitika tugevnemise tendentsidele. Ehk siis Venemaa huvides oleks piiriderikkam Euroopa Liit," lisas riigikogu välisekomisjoni esimees.

"Teiseks, Vene välispoliitika prioriteediks on integratsiooniprotsesside süvendamine endises impeeriumi ruumis, mida kaasaegses terminoloogias püütakse varjutada Euraasia Liidu nime taha," lisas Isamaa ja Res Publica Liidu aseesimees Mihkelson.

"Kolmandaks, Venemaa president tõi rõhutatult välja suhete olulisuse Hiina, India ja Jaapaniga. Seega Aasia suund versus Lääs," loetles Mihkelson.

"Neljandaks, ei olnud puudu ka sarmi-rünnakust - meie ju pole agressorid ega riku rahvusvahelist õigust," lisas väliskomisjoni esimees.

Vene president Vladimir Putin pidas neljapäeval parlamendi mõlema koja ehk föderaalkogu ees oma aastakõne, mille kandis otse üle ka televisioon.

Kommentaarid puuduvad