Hirm Hispaania kohal: terrorirühmitus Islamiriik võttis puhkekohad sihikule

Seitsmesed uudised

Hispaania populaarseid puhkerandu ähvardab Islamiriigi terroristide rünnak, hoiatab sealne valitsus raportis, vahendab ajaleht Express. 

Raportis seisab, et Islamiriik on aktiviseerinud Hispaanias oma tegevust. Sotsiaalmeedias otsitakse üha enam äärmuslasi, keda selles riigis kasutada. Raporti andmetel soovib Islamiriik karistada Hispaaniat terrorismivastases koalitsioonis osalemise eest.

Sihikule võetakse Hispaania populaarsed puhkekohad. Samuti kavandatakse rünnakuid hispaanlastele Magribi riikides ehk Marokos, Alžeerias, Tuneesias,Liibüas ja Mauritaanias.

Eksperdid rahustavad, et vaatamata ähvardustele on Islamiriigist lähtuv oht viimasel ajal vähenenud, sest terrorirühmitust on tabanud Süürias ja Iraagis valusad kaotused. Samas on tõusmas terroriorganisatsioonist al Qaeda lähtuv oht. Nimelt võitleb ta Islamiriigiga – juhtrolli eest pühasõdalaste seas. Seega oleks edukas terrorirünnak Euroopas märgilise tähendusega.

Tasub meenutada, et mullu kevadel hoiatas Itaalias salateenistus, et Islamiriik kavandab suvel rünnakuid Vahemere-äärsetes supelrandades. Täpsemalt pidid ohus olema Hispaania, Lõuna-Prantsusmaa ja Itaalia rannad.

Terroristid ei jõudnud küll supelranda, kuid aasta veriseim terrorirünnak Euroopas oli 14. juulil Prantsusmaa lõunarannikul Nice’i kuulsal Inglise rannapromenaadil, kus 31-aastane kohalik tuneeslane Mohamed Lahouaiej Bouhlel sõitis hilisõhtul rahvuspüha ilutulestikku vaadanud inimeste hulka suure külmutusautoga. Surma sai 86 ja vigastada ligemale 300 inimest. Surmasaanute seas oli ka kaks Eesti kodanikku. Politseinikud lasid terroristi sündmuskohal maha.

Küll aga rünnati supelranda 2015. aasta 26. juunil Vahemere lõunakaldal Tuneesias, kus 23-aastane tuneeslane Seifeddine Rezgui sõitis Sousses hotelli Imperial Marhaba lähedal randa, võttis seal kokkupandud päikesevarju seest Kalašnikovi automaadi ja hakkas sellest tulistama. Ta jõudis enne seda, kui politseinikud ta maha lasid, tappa 38 inimest, kellest suurem osa olid Briti turistid.

Nii Nice’i kui ka Sousse veretöö eest võttis vastutuse terrorirühmitus Islamiriik.

Foto: Aadu Hiietamm

Kommentaarid puuduvad