Prantsuse presidendivalimiste teise vooru lähevad Macron ja Le Pen

Seitsmesed

Prantsuse presidendivalimiste esimese vooru võitis tsentrist Emmanuel Macron, kes läheb teise vooru koos parempopulistide liidri Marine Le Peniga, teatas telekanal France 24 esmaspäeva varahommikul, vahendab BNS.

Macron kogus pühapäeval peetud esimeses voorus 23,86 protsenti häältest. Le Peni toetas 21,43 protsenti hääletanutest.

"Olen mitmeid kuid ning täna jälle kuulnud Prantsuse rahva kahtlusi, viha ja hirme. Samuti nende soovi muutuste järele," lausus Macron tulemuste selgudes tuhandetele juubeldavatele poolehoidjatele.

Endine majandusminister ja investeerimispankur tõotas ühendada patrioodid oma valimislubaduste taha, mis näevad ette Prantsuse poliitika uuendamist ja riigi moderniseerimist.

"Väljakutseks on lõhkuda täielikult süsteem, mis ei ole üle 30 aasta suutnud leida lahendusi meie riigi probleemidele," märkis ta.

Presidendivalimiste teine voor korraldatakse kahe nädala pärast 7. mail ja siin on kindel soosik Macron. Uuringufirma Ipsos küsitluses toetas Macroni saamist presidendiks 62 protsenti prantslastest. 

Macron (39), kellest saaks Prantsusmaa kõigi aegade noorim president, toetab kindlalt EL-i. Kannustatuna ülemaailmsest suundumusest keerata selg väljakujunenud erakondadele on endine pankur moodustanud liikumise En Marche!, mis tema sõnul ei ole parem- ega vasakpoolne.

Immigratsiooni- ja Euroopa Liidu vastane Le Pen on lubanud presidendiks saades riigi euroalast välja viia ja korraldada referendumi EL-ist lahkumiseks.

Le Pen tervitas presidendivalimiste esimese vooru "ajaloolist" tulemust, mis viib ta teise vooru. "See tulemus on ajalooline, esimene samm on astutud," ütles ta juubeldavatele poolehoidjatele esinedes.

"On aeg vabastada prantsuse rahvas," sõnas ta.

Esmakordselt kuue aastakümne jooksul ei pääsenud teise vooru kummagi peavoolupartei -- konservatiivsete vabariiklaste ja sotsialistide kandidaat.

Konservatiivide skandaalidest räsitud presidendikandidaat François Fillon kutsus oma poolehoidjaid toetama teises voorus Macroni.

Sotsialistist president François Hollande õnnitles Macroni teise vooru jõudmise puhul, ent otsesõnu toetama teda veel ei kutsunud.

Foto: Scanpix

Kommentaarid puuduvad