Jaapani valitsuskabinet kiitis heaks keisri troonist loobumise eelnõu

Seitsmesed

Jaapani valitsus kiitis reedel heaks ainulaadse eelnõu, mis lubab vananeval keisril Akihitol loobuda Krüsanteemtroonist, märkides sellega esimest troonist loobumise juhtumit kahe sajandi jooksul.

Peaminister Shinzo Abe kabinet allkirjastas seaduseelnõu, ütles valitsuskabineti peasekretär Yoshihide Suga ajakirjanikele. Eelnõu läheb järgmiseks arutelule parlamenti, kus see peab saama ka lõpliku heakskiidu.

Eelnõu hakati koostama pärast Akihito augustis peetud kõnet, milles ta sisuliselt ütles, et soovib tervislikel põhjustel ameti maha panna. Eelmine Jaapani keisritroonist loobumine leidis aset 1817. aastal.

Suga sõnul ootab ta, et eelnõu, mis kehtib ainult Akihitole, läbib parlamendi kiiresti.

Aasta algul avaldatud uudistes öeldi, et Akihito võib ametist lahkuda 2018. aasta detsembris. Kroonprints Naruhito astub sellisel juhul ametisse 2019. aasta 1. jaanuaril, kirjutati tollal.

Pärat Naruhito saamist keisriks saab kroonprintsiks tema noorem vend Akishino. Troonipäriluse järjekorras järgmine on Akishino 10-aastane poeg Hisahito.

Kuna kehtiva seaduse alusel saab keiser olla ainult meessoost, siis võib Hisahito jääda oma sajanditepikkuse dünastia viimaseks esindajaks, sest rohkem meessoost pärijaid võimulolevas dünastias hetkel ei ole.

Paljud jaapanlased usuvad, et keisritrooni järjepidevuse saab tagada siis, kui troonile hakatakse lubama ka naisi, kuid konservatiivid on sellele jõuliselt vastu. Jaapani ajaloos on olnud naiskeisreid.

Foto: Scanpix

Kommentaarid puuduvad