Põhja-Korea testis edukalt raketti, mis võib lennata Alaskani

Seitsmesed

Põhja-Korea tulistas teisipäeval välja oma seni kõige suurema tegevusraadiusega ballistilise raketi, mis ekspertide hinnangul võib küündida Alaskani, vahendab BNS.

USA president Donald Trump kutsus Twitteris Hiinat üles "sellele jamale igaveseks lõppu tegema".

Kui Ühendriikide iseseisvuspäeval testitud rakett osutub mandritevaheliseks ballistiliseks raketiks, sunnib see ümber hindama strateegilist ohtu, mida Pyongyang endast kujutab.

Põhja-Korea ambitsiooniks on juba ammu olnud ehitada rakett, mis suudab toimetada tuumalõhkepea USA mandriossa, mille kohta on Trump öelnud, et seda ei juhtu.

Lõuna-Korea uudisteagentuur Yonhap andmeil kavatseb Põhja-Korea teha teisipäeval tähtsa avalduse.

Põhja-Korea tulistas teisipäeval Põhja-Phyongani provintsis Banghyoni lähedal asuvast baasist välja ballistilise keskmaaraketi, mis lendas üle 930 kilomeetri ja maandus Jaapani merre viimase ekskslusiivses majandustsoonis.

Raketi lennutrajektoor küündis kõrgeimas punktis kaugelt üle 2500 kilomeetri.

Raketi Hwason-14 katsetust jälgis isiklikult riigi liider Kim Jong-un, ütles Korea kesktelevisioonis rahvariietes naisdiktor. Tema sõnul jõudis rakett 2802 kilomeetri kõrgusele ja lendas 933 kilomeetrit.

Põhja-Korea on vägev tuumariik ning tal on väga võimas mandritevaheline ballistiline rakett, millega saab anda löögi igale paigale maailmas, lisas diktor.

Ekspertidel on endiselt kahtlusi, kas Põhi suudab tuumalõhkepea piisavalt väikseks muuta, et mahutada see raketi ninakoonusesse, või kas see on omandanud tehnoloogia, mis võimaldab raketil edukalt Maa atmosfääri naasta. Ent samas on stalinistlik riik teinud Kim Jong-uni võimuletulekust alates oma raketivõimekuses suuri edusamme.  Korraldatud on kolm tuumakatsetust ja mitmeid raketiteste.

Foto: Scanpix

Kommentaarid puuduvad