Pence: USA seisab praegu ja alati koos Baltimaadega

Seitsmesed

USA seisab praegu ja alati koos Balti riikide ja rahvaga ning NATO-s võetud kollektiivkaitsekohustuse taga, ütles USA asepresident Mike Pence esmaspäeval Tallinnas.

"Mul au tuua teile täna väga lihtne sõnum Ameerika Ühendriikide presidendilt Donald Trumpilt," lausus Pence ühisel pressikonverentsil Eesti, Läti ja Leedu presidendiga.

"(USA) president saatis mind siia ütlema, et oleme koos teiega. Seisame koos Eesti, Läti ja Leedu rahva ja riigiga ning teeme seda alati," rõhutas Pence.

"President Donald Trumpi USA tõrjub mis tahes katsed kasutada jõudu, ähvardusi, hirmutamist või pahatahtlikku mõjuvõimu Baltimaade või meie lepinguliste liitlaste vastu," lisas asepresident.

Rääkides NATO-st laiemalt, ütles asepresident, et suurim oht on Venemaa agressioon tugev ja ühtne NATO on praegu tähtsam kui mis tahes hetkel pärast kommunismi kokkuvarisemist veerandsaja aasta eest.

"Mitte ükski oht ei ole täna suurem kui agressiooni vari, mis lähtub teie ettearvamatust idanaabrist," lausus Pence.

"Praegusel hetkel üritab Venemaa jätkuvalt jõuga ümber joonistada rahvusvahelisi piire, õõnestada suveräänsete riikide demokraatiat, jagada Euroopa vabasid rahvaid ja pöörata neid üksteise vastu."

Pence rõhutas, et Venemaa otsus saata 1. septembriks riigist välja 755 USA diplomaatiliste esinduste töötajat "ei heiduta Ühendriikide pühendumust meie julgeolekule, meie liitlaste julgeolekule ning vabadust armastavate riikide julgeolekule".

"President Donald Trumpi käe all seisab USA kindlalt kollektiivkaitset sätestava (NATO aluslepingu) artikli 5 taga - rünnak ühe vastu on rünnak kõigi vastu," lisas asepresident.

"Täna on side Baltimaade - Eesti, Läti ja Leeduga - tugev. President Donald Trumpi ning siia kogunenud presidentide juhtimisel tean, et meievaheline side kasvab aja möödudes ainult tugevamaks."

Foto: Taavi Sepp, Delfi

Kommentaarid puuduvad