Hispaanias hukkus kahes terrorirünnakus 13 inimest

Seitsmesed

Hispaanias Barcelona populaarseimal tänaval rammis kaubiku juht neljapäeval tahtlikult jalakäijaid, kinnitatud andmeil sai vähemalt 13 inimest surma ja sadakond viga, ütles Kataloonia siseminister Joaquim Forn, vahendab BNS.

Minister hoiatas, et ohvrite arv võib veelgi tõusta.

Politsei peab Barcelona kesklinnas La Rambla tänaval toimunut terrorirünnakuks.

Vastutuse veretöö eest võttis äärmusrühmitus Islamiriik (IS). Politsei teatas, et on vahistanud hispaanlasest ja marokolasest kahtlusaluse, kuid rahva hulka sõitnud kaubiku juht on endiselt jooksus.

Mitmete riikide liidrid on hukka mõistnud rünnaku, mis põhjustas Hispaania suurima linna tänavail paanika.

Pealtnägijate sõnul põgenes kaubiku juht sündmuskohalt jalgsi.

Kuulus La Rambla on üks Barcelona rahvarohkemaid tänavaid, mida palistavad poed ja restoranid ning, mis tavaliselt on tulvil turiste ja tänavaesinejaid kuni hiliste öötundideni.

Tunnistajad kirjeldasid paanikat ja õudu, mida rünnak põhjustas.

"Surnukehad lebasid tänaval ja inimesed kogunesid nende ümber. Inimesed nutsid. Palju oli välismaalasi," ütles kohalik poeomanik Xavi Perez.

Pealtnägija Aamer Anwar rääkis Briti Sky Newsile, et oli kõndinud La Ramblal, mis oli tihedalt täis turiste.

"Ühtäkki ma justnagu kuulsin raksatavat kokkupõrkeheli ja kogu tänavatäis inimesi hakkas karjudes jooksma. Ma nägin enda kõrval naist, kes hüüdis oma lapsi."

Lisaks said viga kuus tsiviilisikut ja üks politseinik, kui auto Kataloonia mereäärses kuurordis reede esimestel tundidel rahva sekka sõitis, teatas piirkonna valitsus mõned tunnid pärast 13 inimese elu nõudnud sarnast rünnaku Barcelonas.

Politsei lasi neli ründajat maha ja vigastas veel ühte, kes samuti hiljem suri. Politsei hinnangul võisid Cambrilsis tapetud terroristid olla seotud Barcelonas juhtunuga.

Hispaania ajakirjanduse andmeil olid kahtlustatavatel lõhkeainevööd.

Cambrils on väike turistide seas populaarne linnake, kus elab umbes 33 000 inimest.

Hispaania on viimastel aastatel pääsenud sedasorti ekstremistlikust vägivallast, mis on osaks saanud Prantsusmaale, Belgiale ja Saksamaale.

Kuid 2004. aasta märtsis tabas seda seni ohvriterohkeim džihadistlik rünnak, kui Madridi reisirongides hukkus plahvatustes 191 inimest. Selle vereöö võtsid oma Al-Qaedast innustust saanud äärmuslased.

La Rambla kõrvaltänaval elav Tom Gueller rääkis, et nägi kihutavat kaubikut, mis aeglustamata sööstis rahvahulka La Rambla keskel.

Hispaania kuningapere mõistis rünnaku karmisõnaliselt hukka, öeldes, et nende riiki ei õnnestu terroriseerida.

Veretööd on tauninud ka paljud välisriikide liidrid.

"Ühendriigid mõistavad hukka terrorirünnaku Hispaanias Barcelonas ning teevad abistamiseks kõik, mis vaja," kirjutas Twitteris USA president Donald Trump. Rünnakut taunisid teiste seas Prantsuse president Emmanuel Macron, Saksa kantsler Angela Merkel ja Briti peaminister Theresa May.

Kõik need riigid on kogenud sarnast terrorit.

Prantsusmaal Nice'is sõitis 2016. aasta juulis rahva sekka 19-tonnine veok, mille rataste all hukkus 86 inimest.

Sama aasta detsembris sai Berliini jõuluturul veokirünnakus surma 12 inimest.

Hispaaniat on paljud äärmuslikud veebisaidid nimetanud džihadistide rünnakute võimaliku sihtmärgina ajaloolistel põhjustel, sest suur osa selle aladest oli kunagi moslemite võimu all.

Maailma suuruselt kolmanda turismisihtkoha Hispaania võimud on üldiselt terroriohust rääkides hoidnud madalat profiili.

Kuid nad on avalikustanud iga väidetava džihadisti vahistamise, neist enamiku propaganda, värbamise või terrorismi ülistamise eest.

Riigi siseministeeriumi andmeil on 2015. aastast alates vahi alla võetud enam kui 180 džihadisti.

Foto: Josep Lago/AFP/Scanpix

Kommentaarid puuduvad