Eesti lõi kogu Euroopa Liidule kasutamiseks sanktsiooniveebi

Seitsmesed

Välisministeerium lõi Eesti Euroopa Liidu Nõukogu eesistumise raames veebikeskkonna, kust saavad kõik huvilised ajakohast teavet EL-is rakendatavate sanktsioonide kohta, vahendab BNS.

"Erinevalt välispoliitilistest avaldustest kohustatakse sanktsioonidega otseselt liikmesriikide ettevõtjaid ja kodanikke hoiduma teatud tegevustest. Seetõttu on oluline, et avalikkusele oleks selge, millised kohustused sanktsioonidega kaasnevad Euroopa Liidu era- ja avalikule sektorile," edastas välisministeerium. "Praegu ei ole võimalik teavet leida kiiresti ja lihtsalt. See on kirjas sadades keerukates õigusaktides, mille ajakohastatud versioonide otsimiseks on vaja eriteadmisi ja mille leidmiseks kulub palju aega," lisas ministeerium.

"Selline olukord põhjustab probleeme sanktsioonide rakendamisega terves Euroopa Liidus. Teadmatusega kaasneva üleliigse ettevaatlikkuse tõttu jäävad ära ka sellised tehingud kolmandate riikidega, mis ei ole sanktsioonidega vastuolus," teatas ministeerium.

"Lisaks tuleb nii ettevõtjatel kui ka ametnikel kõikides liikmesriikides ja Brüsselis igapäevaselt tegeleda samalaadsete päringutega selle kohta, kust leida teavet, millised sanktsioonid kehtivad, kelle suhtes sanktsioone tuleb rakendada ja muud sarnast," lisas ministeerium oma teavituses.

Euroopa Liit kasutab sanktsioone oma ühises välis- ja julgeolekupoliitikas järjest rohkem. Praegu rakendab EL ligi 40 sanktsioonide režiimi, mille on kehtestanud ÜRO Julgeolekunõukogu või Euroopa Liidu Nõukogu. Saktsiooniveebi eesmärk on digitaalselt, kasutajasõbralikult ja lihtsalt edastada ajakohast teavet EL-is rakendatavate sanktsioonide kohta, teatas välisministeerium.

Sanktsiooniveeb lahendab info saamisega seotud probleemid, toob välispoliitika kodanikule lähemale ja aitab Euroopa Liidu sanktsioonipoliitika muuta läbipaistvamaks, arusaadavamaks ja mõjuvamaks, isib ministeerium.

Euroopa Liidu sanktsiooniveeb (EU Sanctions Map) tehakse avalikult kättesaadavaks selle nädala lõpus, kui Tallinnas peetakse Euroopa Liidu digitaalteemade tippkohtumine.

Eesti annab pärast oma eesistumist sanktsiooniveebi haldamise üle Euroopa Komisjonile.  

Kommentaarid puuduvad