Nobeli rahupreemia võitis tuumarelvade vastane organisatsioon ICAN

Seitsmesed

Tänavuse Nobeli rahupreemia pälvis tuumarelvade vastu võitlev organisatsioon Rahvusvaheline Kampaania Tuumarelvade Kaotamiseks (ICAN), teatas Nobeli komitee reedel, vahendab BNS.

"Organisatsiooni autasustatakse töö eest, millega tõmmatakse tähelepanu tuumarelva mis tahes kasutamise katastroofilistele humanitaartagajärgedele ja maadmurdvate püüdluste eest saavutada leping, mis keelustaks sellised relvad," ütles komitee president Berit Reiss-Andersen.

"Tänavune rahupreemia on ka üleskutse (tuuma)riikidele alustada tõsiseid läbirääkimisi, et järk-järgult, tasakaalustatult ja hoolika järelevalve all eemaldada pea 15 000 maailmas olevat tuumarelva," lisas ta.

Genfis paiknev ICAN on rohkem kui 300 valitsusvälisest organisatsioonist koosnev ühendus, mis loodi 2007. aastal Viinis tuumarelvade leviku tõkestamise leppe konverentsi kõrvalt.

ÜRO-s avati 20. septembril allkirjastamiseks maailma esimene tuumarelvade keelustamise lepe, mille kiitsid 7. juulil heaks 122 riiki. Leppeni jõudmisel oli ICAN-il suur osa, sest organisatsioon tegi selleks aastakümne jagu lobitööd.

Kõik tuumarelvastatud riigid boikottisid läbirääkimisi ning on leppele vastu.

Kommentaarid puuduvad