Euroopa Komisjon tutvustas uusi terrorismivastaseid meetmeid

BNS

Euroopa Komisjon tutvustas kolmapäeval operatiiv- ja praktilisi meetmeid, millega tahetakse kõrvaldada hiljutiste terrorirünnakute paljastatud nõrgad kohad ning aidata liikmesriikidel kaitsta avalikku ruumi ja jätta terroristid ilma tegutsemiseks vajalikest vahenditest.

Lisaks sellele tegi komisjon ettepaneku veelgi tugevdada Euroopa Liidu (EL) terrorismivastast välistegevust ning alustada läbirääkimisi muudetud broneeringuinfo lepingu üle Kanadaga, teatas Euroopa Komisjoni Esindus Eestis.

"Me ei alistu kunagi terroriristidele, kes ründavad meie turvalisust ja vabadust," ütles komisjoni esimene asepresident Frans Timmermans. "Eurooplased nõuavad, et riikide valitsused ja EL tegutseksid nende ohtude kõrvaldamisel otsusekindlalt. Täna tutvustatud uued meetmed aitavad liikmesriikidel jätta terroristid ilma vahenditest, mida nad kasutavad oma julmuste toimepanemiseks, ning kaitsevad paremini meie avalikku ruumi ja seega ka meie elulaadi."

Hiljuti Barcelonas, Londonis, Manchesteris ja Stockholmis toimunud rünnakud näitavad, et terroristide sihtmärgiks on avalik ruum, kus on palju rahvast. Komisjoni kolmapäeval avaldatud tegevuskava eesmärk on suurendada toetust liikmesriikide jõupingutustele kaitsta avalikku ruumi ja vähendada selle haavatavust. Muu hulgas eraldab komisjon Sisejulgeolekufondist 18,5 miljonit eurot, et toetada rahvusvahelisi projekte, mis aitavad parandada avaliku ruumi kaitset. 2018. aastal eraldatakse linnadega seotud uuenduslike meetmete raames veel sada miljonit eurot linnade julgeolekulahenduste täiustamiseks.

Lisaks avaldab komisjon järgmisel aastal uued suunised, et aidata liikmesriikidel lahendada mitmesuguseid avaliku ruumi kaitse ja üldsuse teadlikkuse parandamisega seotud probleeme, ning loob valdkonna praktikute foorumi ja suurte julgeolekuriskide võrgustiku, et pakkuda võimalust korraldada ühiseid koolitusi ja õppusi, mille eesmärk on parandada rünnakuks valmisolekut. Samuti on kavas luua ettevõtjate foorum, et julgustada avaliku ja erasektori julgeolekupartnerluste moodustamist ning teha koostööd eraettevõtjatega, nagu ostukeskuste ja spordirajatiste haldajad, kontserdikorraldajad ja autorendifirmad.

Edasiste rünnakute ärahoidmiseks tuleb terroristid jätta ilma terroriaktide korraldamiseks vajalikest vahenditest. Selleks on komisjonil plaanis võtta lähiajal meetmeid, mille eesmärk on piirata juurdepääsu ainetele, mida saab kasutada isevalmistatavate lõhkeainete tegemiseks; toetada õiguskaitse- ja kohtuasutusi, kui nad puutuvad kriminaaluurimise käigus kokku krüpteeritud materjaliga; võidelda terrorismi rahastamisega – komisjon kavatseb uurida takistusi, mis ei võimalda ligipääsu finantstehingute andmetele teistes liikmesriikides, ning võimalikke EL-i meetmeid, et seda ligipääsu hõlbustada ja kiirendada.

Samuti tegi komisjon kolmapäeval ettepaneku tugevdada EL-i välistegevust ja kolmandate riikidega tehtavat koostööd võitluses terrorismi ja muude raskete rahvusvaheliste kuritegudega. See hõlmab muu hulgas läbirääkimisi broneeringuinfot käsitleva muudetud lepingu üle Kanadaga ning Europoli tihedamat koostööd kolmandate riikidega. Komisjon soovib alustada läbirääkimisi Alžeeria, Egiptuse, Iisraeli, Jordaania, Liibanoni, Maroko, Tuneesia ja Türgiga, et sõlmida lepingud, mis käsitlevad isikuandmete edastamist Europoli ja nimetatud riikide vahel eesmärgiga ennetada ja tõkestada terrorismi ja raskeid kuritegusid.

Kommentaarid puuduvad