Tillerson rõhutas USA pühendumust liitlassuhetele Euroopaga

Seitsmesed

USA välisminister Rex Tillerson kinnitas teisipäeval Brüsselis Washingtoni pühendumust liitlassuhetele Euroopaga, öeldes, et Ühendriikide julgeolek on tugevaim, kui liitlased annavad ühise koorma kandmisse õiglase panuse, vahendab BNS.

"Sellised kohtumised ilmestavad USA tugevat pühendumust Euroopa alliansile ja tähtsale rollile, mida see etendab meie julgeolekusihtides. Meie liitlassuhted on pikaajalised ja toetuvad ühistele väärtustele, julgeolekule ja heaolule mõlemal Atlandi kaldal," ütles Tillerson Euroopa Liidu Nõukogu hoones ühisel pressikonverentsil EL-i välispoliitikajuhi Federica Mogheriniga.

Tillerson tervitas koostöö hoogustamist ja süvendamist NATO ja Euroopa Liidu vahel alates ühisdeklaratsiooni allkirjastamisest eelmisel aastal, öeldes, et USA on sellega väga rahul. "Meie julgeolek on tugevaim, kui liitlased ja partnerid annavad ühise koorma kandmisse õiglase panuse. Seetõttu kutsume teisi kaitsekulutusi suurendama, sest see on samm jagatud eesmärgi suunas ja teenib kõiki hästi," lausus ta.

USA välisminister kiitis Euroopa liitlasi ka resoluutse positsiooni eest Põhja-Korea suhtes.

"Me peame üheskoos saatma sõnumi, et me ei aktsepteeri nende tuumarelvaprogrammi ja meie eesmärk on Korea poolsaare tuumavabaks muutmine. Majanduslik surve jätkub seni, kuni Põhja-Korea muudab kurssi või alustab programmi üle kõnelusi," lausus Tillerson.

Ühendriikide esidiplomaat rõhutas äärmusrühmituse Islamiriik (IS) globaalse alistamise ja ühiste jõupingutuste tähtsust võitluses terrorismiga, kus iganes see pead tõstab. "Me näeme tulemusi. ISIS-e kalifaat ja pikk terrorivalitsus Iraagis ja Süürias on lõppemas," lausus ta.

Tillersoni sõnul tegutsevad USA ja selle Euroopa liitlased ühiselt selle nimel, et Iraan peaks täielikult kinni tuumaleppest. "Samal ajal tunnistame, et Iraan astub regioonis destabiliseerivaid samme, nagu ballistiliste rakettide tulistamine Jeemenist, mille allikaks on meie arusaama järgi Iraan. Samuti huthide toetamine Jeemenis, relvade ja relvarühmituste eksportimine Süüriasse ja terroriorganisatsiooni Hizbollah toetamine. Neid tegusid ei saa ignoreerida ja need ei jää vastuseta," lausus ta.

Välisminister kinnitas, et USA jätkab sammude astumist, tegemaks Iraanile selgeks, et see ei ole Ühendriikidele vastuvõetav. "Ootan koostööd Euroopa partneritega ka siin. Minu hinnangul on see oht paljudele meie ühistele väärtustele." 

Tillerson toonitas ka Süüria rahuprotsessi edendamise tähtsust ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsiooni 2254 alusel. "Me peame liikuma Süürias ISIS-e alistamise järel leppimisprotsessi juurde, nagu ÜRO resolutsioon ette näeb. Me tervitame kõneluste jätkumist Genfis ja toetame neid igal võimalikul moel, hoidmaks osapooli läbirääkimistelaua ääres, et leida ja kaardistada Süüria jaoks uus tee edasi, mis teeniks süüria rahva tahet," lausus ta.

USA välisminister tänas Mogherinit pühendumuse eest suhetele Ühendriikidega ja omistas suure tähtsuse tema väsimatutele jõupingutustele Ühendriikide valitsusega lävimisel kõigil tasanditel.

Kommentaarid puuduvad