EL-i 25 riigi välisministrid käivitasid ametlikult PESCO

Seitsmesed

Euroopa Liidu 25 riigi välisministrid käivitasid esmaspäeval ametlikult liidu alalise süvendatud kaitsekoostöö (PESCO), vahendab BNS.

"Välisasjade nõukogu võttis 2017. aasta 11. detsembril ametlikult vastu otsuse PESCO käivitamisest. Vähem kui kuu aja eest sai nõukogu liikmesriikidelt ühise tahteavalduse," teatas EL-i nõukogu pressiteates.

PESCO-s osalevad 25 riiki on: Austria, Belgia, Bulgaaria, Tšehhi, Horvaatia, Küpros, Eesti, Soome, Prantsusmaa, Saksamaa, Kreeka, Ungari, Itaalia, Iirimaa, Läti, Leedu, Luksemburg, Holland, Poola, Portugal, Rumeenia, Sloveenia, Slovakkia, Hispaania ja Rootsi.

13. novembril allkirjastasid ühise tahteavalduse 23 riiki, 7. detsembril teatasid Portugal ja Iirimaa oma soovist algatustega ühineda.

PESCO-st jäävad kõrvale Suurbritannia, Malta ja Taani.

"Ta on ärkvel, Lissaboni lepingu magav kaunitar. Alaline süvendatud kaitsekoostöö on teoks saamas. Tervitan täna liikmesriikide poolt astutud samme Euroopa Kaitseliidule vundamendi ladumiseks. Meie julgeolekut ei saa väljast sisse osta," säutsus Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker Twitteris.

Nõukogu otsus PESCO käivitamise kohta sisaldab:

- osalevate liikmesriikide nimekirja

- liikmesriikide poolt endale võetud ambitsioonikate ja senisest siduvamate kohustuse nimekirja, mis hõlmab kaitsekulutuste regulaarset suurendamist kokkulepitud eesmärkide saavutamiseks

- PESCO juhtimisstruktuuri koos ülemtasandiga, mille eesmärk on säilitada PESCO sidusust ja eesmärke, mida täiendavad spetsiaalsed juhtimisprotseduurid projektide tasandil

- halduskorraldused, mis hõlmavad PESCO sekretariaadi funktsioone projektide tasandil ja rahastamise alal

Ühes otsusega PESCO käivitamisest võtsid liikmesriigid vastu ka deklaratsiooni, milles tervitavad poliitilist kokkulepet 17 ühisprojekti kohta. Projektid katavad kaitsevaldkondi nagu väljaõpe, võimearendus ja operatiivvalmisolek. Need esialgsed projektid saavad välisasjade nõukogu ametliku heakskiidu 2018. aasta algul.

EL-i välispoliitikajuht Federica Mogherini ütles hommikul nõukogule saabudes, et 25 riiki võtavad vastu otsuse PESCO loomisest ning annavad heakskiidu 17 ühisprojekti elluviimisele, mis algab viivitamatult.

"Käivitamiseks valmis. Mul on hea meel, et jõudsime täna hommikul Coreper-is kokkuleppele õigusaktis PESCO käivitamiseks," säutsus Eesti alaline esindaja EL-is Kaja Tael esmaspäeva hommikul Twitteris.

PESCO kohustab EL-i liikmesriike senisest rohkem ja süsteemsemalt koostööd tegema: suurendama kaitsekulutusi, tegema oma üksusi kättesaadavaks EL-i operatsioonideks, looma ühiseid sõjalisi võimeid ja tugevdama kaitsetööstust. Seejuures säilib liikmesriikidel suveräänne õigus juhtida oma riigikaitset.

Kommentaarid puuduvad