Hiina tugevdab julgeolekut piiril Põhja-Koreaga

Seitsmesed

Hiina valmistub Põhja-Korea kriisi võimalikuks ägenemiseks julgeoleku tugevdamisega piiril Põhja-Koreaga, kirjutas uudisteagentur AFP reedel, vahendab BNS.

Hiina suurendas piiril kiirgusdetektorite, videokaamerate ning julgeolekujõudude arvu.

Peking pelgab, et kui Korea poolsaarel peaks puhkema sõjakonflikt, siis hakkavad miljonid põhjakorealased põgenema üle 1420 kilomeetri pikkuse piiri Hiinasse ning Hiina linnadele langeb radioaktiivne tolm.

Kui Hiina ametnikud konfliktiks valmistumisest eriti ei räägi, siis kohalike elanike sõnul on piiripatrullid sagenenud. Lisaks nähakse piirilinnades sagedamini kiirgusdetektoreid ning kohalike sõnul soovivad võimud, et nad hoiduksid suhtlemast põhjakorealastega.

Hiinas Põhja-Korea piiril asuva Dandongi linna piiritarale on riputatud silt tekstiga: "Luuretegevust märkavad kodanikud või organisatsioonid peavad sellest viivitamatult teavitama riiklikke julgeolekuorganeid."

Eelmisel nädalal kontrollisid ametnikud Dandongi piiripunktis ka kiirgusdetektorite toimivust.

Dandongist väljaspool on Yalu jõge mööda lookleval teel uued kontrollpunktid. Kohalike sõnul tekkisid need oktoobris.

"Enne tulid põhjakorealased meie poolele kala püüdma. Nüüd nad enam ei julge," ütles Zhang Fuquan Hiina poolel jõge. "Sõjavägi patrullib ja jälgib," lisas ta.

Vastaskaldal jälgivad toimuvat vaatepostides istuvad Põhja-Korea sõdurid ning õhus lendas vähemalt üks sõjalennuk, ütles AFP reporter. Ekspertide sõnul oli tegemist Stalini-aegse Iljušin Il-28 või Hiina koopiaga.

Teistes piirilinnades ja -külades on kohalikud loonud piirikaitseüksused ja ametnikud õpetavad elanikele enesekaitset.

Longjingi linna kohalik propagandaosakond teatas möödunud aastal sadade kaamerate paigaldamisest, et ehitada "teise põlvkonna piiriseiresüsteem". Detsembris avaldas piiriprovintsi Jilin leht nõuanded, kuidas tegutseda tuumarünnaku või -katastroofi korral.

Kommentaarid puuduvad