Kim Jong-Un: Põhja-Korea on maailmaklassi sõjaline jõud

Seitsmesed

Tuumarelva omav Põhja-Korea on maailmaklassi sõjaline jõud, kuulutas riigi liider Kim Jong-un neljapäeval sõjaväeparaadil, mis korraldati päev enne taliolümpiamängude algust naaberriigis Lõuna-Koreas, vahendab BNS.

Kim, kelle juhtimisel on riigi tuumarelva- ja ballistilise raketi programm läbi teinud kiire arengu, ütles pealinna Pyongyangi Kim Il-sungi väljakul rõkkavale rahvahulgale: "Me oleme suutelised demonstreerima maailmale oma positsiooni maailmaklassi sõjalise jõuna."

Põhja-Korea sõjavägi peab riigijuhi sõnul jääma kõrgendatud valmisolekusse, tagamaks, et sissetungijad ei saaks riigi suveräänsust rikkuda isegi "0,001 millimeetri ulatuses".

Erinevalt 2017. aastal korraldatud paraadist Põhja-Korea riigitelevisioon hommiku jooksul paraadi üle ei kandnud, kuidas näitas sellest kaadreid mitu tundi hiljem.

Allikas Soulis ütles varem ütles AFP-le: "Me oleme teada saanud, et Põhja-Korea korraldas sõjaväeparaadi Pyongyangis Kim Il-sungi väljakul algusega täna kell 10.30 (Eesti aeg 4.00)".

Põhja-Korea sõjaväeparaadide tüüpilised elemendid on tuhanded sünkroonis paraadsammul marssivad sõdurid, sajad soomusmasinad ja kulminatsioonina rakettide liigutamine riigi rajaja Kim Il-sungi nime kandval väljakul. Kõike seda näidati maailmale ka neljapäeval.

Tuhanded sõdurid marssisid piki väljakut ja neile järgnesid veokid, suurtükid, tankid ning sõjaväeorkester, mis moodustas marssides sõna "võit" kuju korea tähestikus. Viimasena toodi välja suured mandritevahelised ballistilised raketid.

Kim astus paraadi jälgimiseks kõnetooli ilutulestiku saatel koos naise Ri Sol-ju ja tseremoniaalse riigipea Kim Yong-namiga, kes lendab reedel Põhja-Korea delegatsiooni eesotsas Lõuna-Koreasse Pyeongchangi taliolümpiamängudele.

"Elagu!" hüüdsid miinuskraade trotsivad Põhja-Korea sõdurid Kim Yong-uni eest mööda marssides.

Pyongyang katsetas eelmisel aastal mitu korda edukalt mandritevahelist ballistilist raketti, mis võib teoreetiliselt tabada USA linnu. Samas pole siiani selge, kas riik valdab tehnoloogiat, mis aitaks raketil vastu pidada atmosfääri taassisenemise.

Põhja-Korea teatas jaanuaris kavatsusest korraldada 8. veebruaril sõjaväe asutamise 70. aastapäeva puhul paraad. Iga-aastast paraadi peeti varem 25. aprillil, kuid valitsus teatas möödunud kuul, et sellest aastast alates hakatakse seda korraldama 8. veebruaril.

Pyongyang on seoses naaberriigis Lõuna-Koreas peetavate taliolümpiamängudega läbi viimas propagandakampaaniat stalinistliku režiimi maine parandamiseks. Riik on saatnud Lõuna-Koreasse teatritrupi, rühma tantsutüdrukuid ning saadab kohale ka riigijuht Kim Jong-uni õe. Lisaks osaleb mängudel kahe Korea ühine jäähokinaiskond.

Olümpiamängude lähenemine on toonud Korea poolsaarel kaasa Pyongyangi üha provokatiivsemate raketikatsetuste ja kuuenda tuumakatsetuse tõttu üleskruvitud pingete leevenemise.

Analüütikute hinnangul püüab Põhja-Korea kaheosalise lähenemisega normaliseerida oma staatust "de facto tuumariigina", võib püüda nõrgestada enda vastast sanktsioonirežiimi ja lüüa kiilu USA ja Lõuna-Korea vahele.

ÜRO Julgeolekunõukogu kehtestas eelmisel aastal Pyongyangile neli mahukat sanktsioonipaketti.

Põhja-Korea delegatsioon, kuhu kuuluvad sisulise võimuta riigipea Kim Yong-nam ja riigi tegeliku liidri Kim Jong-uni õde Kim Yo-jong saabub Lõuna-Koreasse reedel, olümpiamängude avapäeval, lennukiga, maandudes Souli lähedal Incheoni lennujaamas.

Samal ajal on Lõuna-Koreas ka USA asepresident Mike Pence.

Nii Pence kui ka Põhja-Korea delegatsioon võtavad osa mängude avatseremooniast. Pooled ei ole kohtumist välistanud.

Kommentaarid puuduvad