Trump avaldas toetust taustakontrolli tõhustamisele relvaostu puhul

Seitsmesed

USA president Donald Trump avaldas esmaspäeval toetust parteideülesele algatusele tõhustada pärast Florida koolitulistamist tulirelvade ostmisel riiklikku taustakontrolli, vahendab BNS.

"Arutelud ja muudatusplaanid on alles pooleli, kuid president suhtub toetavalt plaani parandada föderaalset taustakontrolli süsteemi," ütles Valge Maja pressisekretär Sarah Sanders avalduses.

Sandersi sõnul on Trump vestelnud demokraadist senaatori Chris Murphy ja vabariiklasest senaatori John Cornyniga, kes on esitanud koos eelnõu, mis nõuaks osariikidelt ja föderaalametitelt isikute kohta selliste kuritegude senisest sagedasemat riiklikku andmebaasi lisamist, mille sooritamine jätaks nad relvaostuõigusest ilma.

Tegemist oleks kitsa ja tehnilise muudatusega, mis jätaks puutumata laiema lõtvade relvaseaduste problemaatika.

USA kongressi demokraadid on püüdnud relvaseadusi karmistada ja relvade kättesaadavust piirata aastaid, kuid on alati põrkunud vabariiklaste ja mõjuvõimsa relvalobi vastuseisule.

Uue katse ajend näib olevat kolmapäeval Florida osariigis toimunud koolitulistamine.

Nikolas Cruz (19) tappis kolmapäeval Parklandi Marjory Stoneman Douglase keskkoolis 17 inimest. Veretöö pani noormees toime samas koolis, kust ta oli varem korrarikkumiste pärast välja visatud. Relv, mida Cruz kasutas, oli seaduslikult ostetud.

Veresaunast eluga pääsenud tudengid on lubanud korraldada märtsis Washingtonis ja teistes USA linnades protestimarsi, et nõuda relvaseaduste muutmist.

Tapatööga seoses on kriitika alla sattunud ka Föderaalne Juurdlusbüroo (FBI), mis tunnistas laupäeval, et ei tegutsenud, kui sai jaanuaris Cruzi kohta hoiatuse. FBI teatel ei antud jaanuaris vihjeliinile tehtud kaebust Cruzi kohta edasi.

Cruziga seotud inimene võttis 5. jaanuaril FBI vihjetelefoniga ühendust ja edastas info selle kohta, et 19-aastasel noorukil on relv ning ta käitub ebastabiilselt. Ühtlasi juhtis helistaja tähelepanu noormehe sotsiaalmeediapostituste häirivale sisule ja viitas võimalusele, et ta viib läbi koolitulistamise.

USA võimud uurisid Cruzi 2016. aastal, kui ta postitas sotsiaalmeediaplatvormile Snapchat video, kus ta lõikus oma käsi ja ähvardas tulirelva osta.

Kommentaarid puuduvad