Hiina ja Jaapan lubasid suhetele “uut alguspunkti”

Seitsmesed

Hiina ja Jaapan lubasid esmaspäeval anda suhetele "uue alguspunkti" ning teha seoses Põhja-Korea tuuma- ja raketiohuga tihedat koostööd, vahendab BNS.

"Me mõlemad seisame uues stardipunktis. Loodan, et edendame meie riikide suhete edasist arengut, avades kahepoolse koostöö uue tuleviku," ütles Tokyos visiidil viibiv Hiina välisminister Wang Yi kohtumisel Jaapani välisministri Taro Konoga.

Hiina välisminister lisas, et Pekingi ja Tokyo suhted on sisenemas "tähtsasse paranemise ja kasvu faasi".

Jaapan loodab korraldada lähiajal peaminister Shinzo Abe, Hiina peaministri Li Keqiangi ja Lõuna-Korea presidendi Moon Jae-ini kolmikkohtumise.

Wang kohtus hiljem esmaspäeval Abega, kes kutsus Jaapani-Hiina suhteid soojendama ning kaht riiki tegema koostööd Põhja-Korea tuumaolukorra lahendamisel.

"Me loodame arendada erinevates valdkondades strateegilisi, vastastikku kasulikke Jaapani-Hiina suhteid," lausus Abe.

Jaapani peaminister ütles, et külastab lähipäevil Ühendriike kohtumiseks president Donald Trumpiga eesmärgiga püüelda Põhja-Korea "täieliku ja pöördumatu tuumarelvitustamise poole", ja lisas, et Tokyo tahab selles küsimuses Hiinaga koostööd teha.

Abe sõnul korraldatakse kolmikkohtumine pärast "kuldset nädalat" ehk mitut järjestikust riigipüha, mis lõpevad 6. mail.

Kono ja Wang teatasid pühapäeval kohtudes, et Jaapan ja Hiina valmistavad ette ka Hiina presidendi Xi Jinpingi Jaapani-visiiti ja Abe Hiina-visiiti hiljem sel aastal pärast kolmikkohtumist.

Jaapani ja Hiina esidiplomaadid märkisid esmaspäeval ka, et maailmamajandus on kaheksa aasta jooksul, kui kahepoolne dialoog on olnud seisakus, dramaatiliselt muutunud.

"Me peame nägema uusi perspektiive ja mõtlema koostöö- ja koordineerimisviiside üle," lausus Kono. "Me jagame ühist seisukohta, et kaubandussõja alustamisel oleks maailmamajanduse heaolule tõsine mõju." 

Hiina ja USA on ähvardanud viimastel nädalatel teineteist uute imporditariifidega ning lükanud maailma kaks suuremat majandust kaubandussõja veerele.

Hiina välisminister jääb Jaapanisse teisipäevani ning võtab muuhulgas osa ka Jaapani-Hiina neljandast kõrgetasemelisest majandusdialoogist.

Laupäeval hoiatas Kono pärast kohtumist Wangiga, et kahe riigi "suhete tõelist paranemist ei ole oodata ilma stabiilsuseta Ida-Hiina merel".

"Me leppisme kokku selle muutmises rahu, koostöö ja sõpruse mereks," lausus Jaapani esidiplomaat, viidates kahe riigi territoriaalvaidlusele Ida-Hiina mere asustamata Senkaku saarte (hiinapäraselt Diaoyu) üle, mis on Jaapani kontrolli all, kuid mida nõudleb endale Hiina.

Lõuna-Korea ja Põhja-Korea on teatanud tippkohtumise korraldamisest 27. aprillil ning Washington ja Pyongyang on kokku leppinud tippkohtumises, mis peaks USA presidendi Donald Trumpi sõnul aset leidma mais või juuni algul.

Põhja-Korea noor riigijuht Kim Jong-un tegi märtsi lõpus oma esimese välisvisiidi Hiinasse, kohtudes president Xi Jinpingiga.

Jaapan on jäänud pingete kruvimise tähe all möödunud 2017. aastale järgnenud tänavuses diplomaatilistes sulas suuresti kõrvaltvaatajaks. Väidetavalt on Tokyo tegemas lobitööd Jaapani peaministri Shinzo Abe ja Kimi võimaliku tippkohtumise nimel.

Maailma suuruselt teisel ja kolmandal majandusel on pingelised suhted, mida varjutavad pikaajalised territoriaalvaidlused ja Jaapani vallutuste pärand Teise maailmasõja eel ja ajal.

Jaapan loodab laiendada läbikäimist Hiinaga, et jääda seotuks diplomaatiliste jõupingutustega Põhja-Korea tuumaolukorra lahendamiseks.

Kommentaarid puuduvad