Trump: kõrged naftahinnad on vastuvõetamatud

Seitsmesed

USA president Donald Trump kritiseeris reedel naftakartelli OPEC naftahindade kõrgel hoidmise eest, öeldes, et "see ei ole vastuvõetav", vahendab BNS.

Trumpi kommentaar tuleb pärast OPEC-i liikmesriikide ministrite kohtumist Saudi Araabias, kus arutati nafta tootmiskärpeid.

"Näib, et OPEC tegutseb taas," säutsus Trump Twitteris. "Kõikjal on rekordiliselt palju naftat, kaasa arvatud täislaetud laevadel merel, aga naftahinnad on ikka tehislikult kõrged! Ei ole hea ja ei ole vastuvõetav!"

OPEC-i riigid ning mõned selle välised tootjad sõlmisid 2016. aastal leppe vähendada tootmist 1,8 miljoni barreli võrra päevas, et vähendada pärast järsult langenud naftahindasid pakkumist maailmaturul. Leppe tulemusel on hinnad taas tõusnud üle 70 dollari barreli kohta, võrreldes 2016. aasta alguse vähem kui 30 dollariga. Seejuures on hinnad tõusnud hoolimata USA tootmismahtude kasvamisest ja riigi tõusmisest maailma suuruselt teiseks naftatootjaks.

Saudi Araabia energiaminister Khaled al-Faleh ütles reedese ministrite kohtumise eel, et maailmaturg tuleb kõrgemate naftahindadega toime ning praegu ei ole näha kõrgemate hindade mõju nõudlusele. Ta lisas ka, et OPEC-il ei ole nafta hinnaeesmärki. "Meil pole kunagi hinnaeesmärki olnud. Hinnad määrab turg. Meie vaenlane on volatiilsus," sõnas ta.

Kommentaarid puuduvad