Armeenia peaminister Serž Sargsjan astus tagasi

Seitsmesed

Armeenia peaminister Serž Sargsjan astus esmaspäeval tagasi, kirjutas tema võrguleht.

Endise presidendi Sargsjani nimetamine peaministriks vallandas eelmisel nädalal Jerevanis suured protestid.

"Tegin vea... lahkun riigijuhi ametist" ütles Sargsjan oma pressiteenistuse vahendusel. Avaldust vahendas riiklik uudisteagentuur Armenpress.

"Nikol Pašinjanil oli õigus... Mina eksisin," lausus Sargsjan, viidates tema vastaste protestide liidrile.

Politsei pidas parlamendiliikme Pašinjani kinni pühapäeval, kuid esmaspäeval vabastas ta.

"Kas kõik on nüüd aru saanud, et me võitsime?" küsis Pašinjan oma toetajatelt peatselt pärast vabanemist ning enne Sargsjani tagasiastumist.

Parlament nimetas Sargsjani peaministriks osana üleminekust uuele valitsussüsteemile, mis vähendas presidendi võimu ja suurendas peaministri volitusi. Kriitikute hinnangul üritas Sargsjan seeläbi võimule jääda. Ta oli president 2008. aastast tänavu 9. aprillini.

Tänavaprotestid Sargsjani vangerduse vastu algasid 11 päeva eest ning nädalavahetusel avaldasid tema vastu meelt kümned tuhanded inimesed.

Esmaspäeval tõkestasid protestijad Jerevanis tänavaliiklust. Nendega liitus ka grupp sõjaväelasi, keda kaitseministeerium ähvardas hiljem karistada, sest sõjavägi peab ameti sõnul jääma poliitikast väljapoole.

Juurdluskomitee ütles varem esmaspäeval, et politsei on kinni pidanud 26 meeleavaldajat, keda kahtlustatakse "huligaansuses" ning vägivallas politsei vastu.

Kommentaarid puuduvad