Iraani välisminister: kui USA tuumaleppest lahkub, teeb seda ka Iraan

Seitsmesed

Iraani välisminister Mohammad Javad Zarif hoiatas teisipäeval USA presidenti Donald Trumpi, et kui Ühendriigid lahkuvad Teheraniga sõlmitud tuumaleppest, teeb seda ka islamivabariik, vahendab BNS.

Zarifi ütles uudisteagentuurile AP, et USA lahkumine leppest saadaks ka Põhja-Koreale signaali, et Ühendriigid ei täida antud lubadusi.

Iraan ja kuus suurriiki - USA, Prantsusmaa, Suurbritannia, Venemaa, Hiina ja Saksamaa - sõlmisid 2015. aasta juulis tuumaleppe, millega Teheran nõustus piirama oma tuumaprogrammi vastutasuks riigile selle tuumategevuse eest kehtestatud sanktsioonide tühistamisele.

Trump peab lepet Ühendriikidele ebasoodsaks ja on ähvardanud sellest taganeda, kui selle muutmises 12. mai tähtajaks kokkuleppele ei jõuta.

Iraan on leppe muutmise välistanud, väites, et on ebaõiglane esitada riigile uusi nõudmisi lisaks neile, millega Teheran on leppe raames juba nõustunud.

USA president hoiatas teisipäeval Iraani oma tuumaprogrammi taaskäivitamise eest. "Võite selle kirja panna. Kui nad taaskäivitavad oma tuumaprogrammi, siis nende probleemid saavad olema suuremad kui kunagi varem," lausus Trump.

Kommentaarid puuduvad