Malaisia ekspeaministril keelati riigist lahkuda

Seitsmesed

Skandaalidesse mässitutd Malaisia endisel peaministril Najib Razakil ja tema naisel Rosmah Mansoril keelati laupäeval riigist lahkuda, ütles Malaisia immigratsioonijuht pärast seda, kui Razaki Barisan Nasionali koalitsiooni tabas valimistel üllatuskaotus.

"Immigratsiooniamet lülitas Najibi ja Rosmah just musta nimekirja, keelates neil riigist lahkuda," ütles immigratsiooniameti peadirektor Mustafar Ali.

Razak ütles laupäeval, et teeb ootamatu valimiskaotuse järel poliitikas "lühikese pausi".

Malaisia meedia spekuleeris samal ajal võimaluse üle, et Najib lahkub koos naise Rosmah'ga riigist ja lendab Indoneesiasse.

Senine opositsioonijuht Mahathir vannutati neljapäeval pärast üllatusliku valimisvõitu 15-aastase vaheaja järel taas Malaisia peaministriks.

Najibi võimublokk Barisan Nasional sai vaid 79 kohta, mis on suur langus, sest enne seda oli parteil parlamendis 133 kohta. Najib on viimastel aastatel sattunud mitme korruptsiooniskandaali keskmesse.

Mahathiri võit tegi lõpu Barisan Nasionali suurima jõu Ühinenud Malaide Rahvusorganisatsiooni (UNMO) 60 aastat kestnud võimuperioodile.

Pärast Najibi valimiskaotust on spekuleeritud, et ekspeaminister ja tema naine võivad riigist põgeneda, sest uus valitsus on lubanud uurida suuremahulist finantsskandaali, millesse endine valitsusjuht on segatud.

"Teen lühikese pausi, et veeta aega oma perega, keda ma ei ole viimastel aastatel piisavalt näinud. Ma palvetan, et pärast seda lõhestavat perioodi muutub riik ühtseks," säutsus Najib laupäeva hommikul.

"Ma vabandan kõigi puudujääkide ja vigade eest ja tänan teid, rahvast, võimaluse eest meie suurt riiki juhtida," lausus ekspeaminister.

Najib on segatud rahastamisskandaali, mis puudutab tema eestvedamisel 2009. aastal rajatud riiklikku investeerimisfondi 1MBD. Fond jäi miljardite dollarite ulatuses võlgadesse ning USA ja teised riigid on hakanud uurima süüdistusi omastamise ja rahapesu kohta.

USA justiitsministeeriumi väitel varastasid Najibiga seotud isikud 1MBD-st vähemalt 4,5 miljardit dollarit. Najib on talle esitatud süüdistused tagasi lükanud.

Kommentaarid puuduvad