Kim ja Trump kinnitasid pühendumist “täielikule tuumavabadusele”

Seitsmesed

Põhja-Korea liider Kim Jong-un ja USA president Donald Trump kinnitasid teisipäevasel tippkohtumisel allkirjastatud ühisavalduses pühendumist "Korea poolsaare täielikule tuumavabadusele" ning lubasid ühiseid pingutusi "püsiva ja stabiilse rahurežiimi loomiseks poolsaarel.

Neljapunktilises ühisavalduses ei mainita USA nõudmist "täielikuks, tõendatavaks ja pöördumatuks tuumadesarmeerimiseks". Dokumendi teksti ei ole veel ametlikult avalikustatud, kuid fotograafidel lubati seda pärast allkirjastamist pildistada, mistõttu on selle sisu saanud avalikkusele kättesaadavaks.

Põhja-Korea kinnitab üle Kimi ja Lõuna-Korea presidendi Moon Jae-ini 27. aprilli tippkohtumisel vastu võetud Panmunjomi deklaratsiooni, millega Pyongyang lubas liikuda Korea poolsaare täielikult tuumavabaks muutmise poole, seisis ühisavalduses.

Dokumendi järgi pühenduvad pooled "uute suhete loomisele" Ühendriikide ja Põhja-Korea vahel, võttes aluseks "mõlema rahva soovi rahuks ja õitsenguks". Samuti lubasid pooled teha tööd sõjavangide ja sõjategevuses kadunuks jäänute säilmete leidmiseks.

USA ja Põhja-Korea ühendavad jõupingutused püsiva ja stabiilse rahurežiimi rajamiseks Korea poolsaarel, seisis ühisvalduses.

USA lubab ühisavalduses Põhja-Koreale "julgeolekutagatisi", Kim omalt poolt kinnitas oma "veendunud ja vankumatut" pühendumist Korea poolsaare täielikule tuumavabadusele.

Kaks riiki lubasid pidada Ühendriikide välisministri Mike Pompeo ja kõrge Põhja-Korea ametniku juhtimisel tippkohtumise tulemuste elluviimiseks niipea kui võimalik järelkõnelusi

Mõlemad pooled pühendusid ühisavalduse kiirele elluviimisele.

Pole selge, mida täpselt Trump Kimile julgeoleku osas lubas. Pompeo keeldus esmaspäeval ütlemast, kas tagatiste seas võib olla ka USA vägede äraviimine Korea poolsaarelt. Samas lubas Pompeo Pyongyangile tuumarelvadest loobumise korral ainulaadseid julgeolekutagatisi.

Aprillikuine Koreade tippkohtumine lõppes kokkuleppega teha koostööd Korea poolsaare täielikult tuumavabaks muutmiseks. Lõuna- ja Põhja-Korea liidrid seadsid eesmärgiks ka jõuda selle aasta lõpuks rahuleppeni ning pidada selle eesmärgi saavutamiseks kõnelusi ülejäänud kahe Korea sõja osapoole - Hiina ja USA-ga.

Lisaks lubasid Moon ja Kim lõpetada igasugused vaenulikud aktid "merel, maismaal ja õhus".

Kommentaarid puuduvad