Politsei: Saksamaal hoiti ära biorünnak

Seitsmesed

Eelmisel nädalal Saksamaal kinni peetud tuneeslane, kellelt leiti surmav kogus ritsiini ja pommimaterjale, kavandas bioloogilist rünnakut, ütles föderaalse kriminaalpolitsei ülem kolmapäeval, vahendab BNS.

"Oli tehtud väga konkreetseid ettevalmistusi tegutseda, kui soovite, bioloogilise pommiga, mis on Saksamaa jaoks esimene kord," ütles Holger Münch.

Saksa politsei eriüksus tungis 12. juunil Kölnis 29-aastase tuneeslase Sief Allah H.-i korterisse ja avastas "mürkaineid", mis osutusid ritsiiniks. See on tšüaniidist 6000 korda surmavam ja teadaolevalt puudub sellele vastumürk.

Saksa nädalaleht Der Spiegel kirjutas, et võimude hinnangul järgis kinnipeetu pommijuhist, mida levitab äärmusrühmitus Islamiriik.

Prokurörid ütlesid, et kahtlustavad meest "bioloogilise relva tahtlikus valmistamises", kuid polnud selge, kas ta aktiivselt kavandas ka rünnakut.

Münchi sõnul on tuneeslase kinnisaamine näide "riiklike ja rahvusvaheliste julgeolekuametite heast koostööst".

Päevaleht Bild kirjutas, et Saksamaa sai tuneeslase tegemistest teada tänu USA Luure Keskagentuurilt (CIA) tulnud vihjele, mille keskmes olid kahtlusaluse ostud veebis.

Haarangu ajal "leidsime suures koguses riitsinuseseemneid, millest saab valmistada (ritsiini), ning lõhkeseadeldise valmistamiseks vajalikke vahendeid", lisas Münch.

"Me veel ei tea, millise konkreetse sihtmärgi ta oli välja valinud... ning jätkuvalt on lahtine ka küsimus võimalikest kaasosalistest."

Prokuröride sõnul hakkas Sief Allah H. ostma varustust ja koostisosi ritsiini valmistamiseks mai keskel. Muu hulgas ostis ta veebist "tuhat riitsinuseseemet ja elektrilise kohviveski". Mürgi valmistamine õnnestus tal juuni algusepoole.

Kinnipidamine toimus vähem kui kuu pärast seda, kui Prantsuse võimud teatasid ühe terrorirünnaku nurjamisest, milles taheti arvatavasti kasutada ka ritsiini. Tollal peeti kinni kaks Egiptuse päritolu venda.

.

Kommentaarid puuduvad