Suurbritannia EL-ist lahkumise pooldajate kampaaniale määrati trahv

Seitsmesed

Suurbritannia Euroopa Liidust lahkumise pooldajate ametlikule kampaaniale Vote Leave määrati 2016. aasta referendumi rahastamisreeglite rikkumise eest trahv, teatas valimiskomisjon teisipäeval, lisades, et on andnud juhtumi üle politseile.

"Valimiskomisjon on järginud tõendeid ja viinud läbi põhjaliku uurimise Vote Leave´i ja väiksema ühenduse BeLeave kampaaniategevuse ja kulutuste suhtes referendumikampaania ajal," ütles komisjoni poliitilise rahastamise ja reguleerimise direktor Bob Posner.

"Me leidsime olulisi tõendeid, et kaks ühendust töötasid ühise plaani hüvanguks, ei deklareerinud oma ühistegevust ning ei pidanud kinni õiguslikest kulupiirangutest," lausus ta.

Vote Leave'i süüdistatakse üle 600 000-naelase annetuse suunamises väiksemale Brexiti-meelsele grupile BeLeave, mida juhtis noor moetudeng. Vote Leave'il oli õigus kulutada kampaaniale kuni seitse miljonit naela ning väidetavalt üritas see vältida kulupiirangutest üleminekut, kui raha BeLeave'ile suunas.

Valimiskomisjoni andmeil ületas Vote Leave kulupiirangut umbes 500 000 naela võrra.

Rikuti "tõsiselt seadusi, mille parlament on pannud paika aususe ja läbipaistvuse tagamiseks valimistel ja referendumitel," ütles Posner.

Vote Leave esitas ka puuduliku ning ebatäpse kuluaruande ja jättis esitamata mõned arved, seisis valimiskomisjoni aruandes.

Tudeng Darren Grimesi rajatud BeLeave maksis "ühise kava raames" Vote Leave kampaaniaga rohkem kui 675 000 naela Kanada digitaalsele poliitreklaamide firmale Aggregate IQ.

Vote Leave'ile määrati 61 000 naela ja Grimesile 20 000 naela suurune rahatrahv.

"Juurdluse dokumente jagati ka Londoni politseiga (London Metropolitan Police Service) seoses sellega, kas mõni isik sooritas rikkumisi, mis jäävad meie volitustest väljapoole," seisis aruandes.

Kommentaarid puuduvad