Valge Maja: Trump on palunud kutsuda Putini sügisel Washingtoni

Seitsmesed

USA president Donald Trump on palunud oma rahvusliku julgeoleku nõunikul John Boltonil kutsuda Vene president Vladimir Putin sügisel Washingtoni visiidile, teatas Valge Maja neljapäeval, vahendab BNS.

Valge Maja pressiesindaja Sarah Sanders säutsus Twitteris, et arutelud kahe riigipea sügisese kohtumise üle juba käivad. "President Trump palus @ AmbJohnBoltonil kutsuda president Putin sügisel Washingtoni ja need arutelud juba käivad," kirjutas ta.

Eeldatavasti korraldatakse kohtumine Valges Majas, kuid Sanders ei täpsustanud, kus Trump ja Putin kohtuvad.

USA president säutsus varem neljapäeval, et ootab järgmist kohtumist Vene riigipeaga. "Tippkohtumine Venemaaga oli suur edu, välja arvatud rahva tõelise vaenlasega, võltsuudiste meediaga," säutsus Trump.

"Ma ootan meie teist kohtumist, et me saaksime hakata ellu viima osa neist paljudest asjadest, mida me arutasime," lisas ta.

Ühendriikide riigipea loetles seejärel teemasid: "terrorismi peatamine, Iisraeli julgeolek, tuumarelvade leviku tõkestamine, küberrünnakud, kaubandus, Ukraina, Lähis-Ida rahu, Põhja-Korea ja muu".

USA luurekoordinaator (DNI) Dan Coats väljendas neljapäeval Putinile esitatud küllakutsest kuuldes üllatust.

Coats osales Colorado osariigis Aspenis julgeolekufoorumil vestlusringis, kui moderaator tegi talle kutse esitamise teatavaks. "Öelge seda uuesti," küsis luurekoordinaator esmalt.

Seejärel hingas ta sügavalt sisse ja ütles: "OK, see kujuneb millekski eriliseks".

Trumpi ja Putini kohtumine 16. juulil Helsingis oli kahe liidri esimene kahepoolne kohtumine alates Trumpi ametisseastumisest 2017. aasta jaanuaris.

USA presidendile on saanud pärast kohtumist Putiniga kodumaal osaliseks terav kriitika. Teda on pärast esinemist ühisel pressikonverentsil Putiniga süüdistatud isegi riigireetmises.

Trump ei suutnud pressikonverentsil öelda Venemaa tegevuse kohta maailmas ühtegi kriitilist sõna ja näis aktsepteerivat Putini eitust, et Venemaa ei sekkunud 2016. aasta USA presidendivalimistesse.

Ühendriikide kongressile, valitsusametnikele ja meediale valmistab meelehärmi ka asjaolu, et Putin ja Trump vestlesid kaks tundi nelja silma all ja pole teada, mida nad arutasid.

Kommentaarid puuduvad