Päästeamet on valmis Rootsi võimalikku abipalvet kaaluma

Seitsmesed

Ulatuslike metsatulekahjudega kimpus Rootsi ei ole Eestilt abi palunud, sarnaste probleemidega silmitsi seisev päästeamet on valmis juhul, kui abipalve peaks laekuma, seda kaaluma, vahendab BNS.

Päästeameti päästetöö osakonna juhataja Martin Lambing ütles BNS-ile, et praegu on Rootsi abipalve edastanud Euroopa Liidule. "Nad on küsinud sealseid päästeala mooduleid ning ennekõike lennuvahendeid," sõnas Lambing ja märkis, et Eestis on valmisolekus varingupääste meeskond ning seetõttu praeguse seisuga Euroopa Liidu mehhanismi kaudu Rootsile abi ei anna.

Samas on Eesti ja Rootsi sõlminud kahepoolse päästealase lepingu. "Seega Rootsil on õigus meilt küsida ükskõik millist abi. Täna seda eraldi tehtud ei ole ning hea tava on olnud see, et riik ise küsib abi. Seda põhjusel, et riik saab ise otsustada välisabi vajaduse," sõnas Lambing. Ta lisas, et Rootsi päästjatel on endiselt kõige puudus lennuvahenditest.

"Olukorras, kus Rootsi peaks meilt paluma kustutustehnikat või päästjaid, peame tõsiselt kaaluma enda suutlikkust ja otsustama seda hetkeolukorra põhjal," sõnas Lambing ja nentis, et Eesti ilmastikuolud on samasugused kui Rootsis ning seega on ka riskid samad. "Taotluse korral kindlasti kaalume seda, kuid praegu lubadust, et igal juhul reageerime, ette anda ei saa. See sõltub konkreetsest vajadusest ja võimalusest. Ja seda läbirääkimiste teel. Abi andmine tähendab meie jaoks riski enda suutlikkust vähendada kõrge riskiga ajal," sõnas Lambing.

"Kindlasti jälgime olukorda ja oleme valmis Rootsi taotlust menetlema. Kõik otsused sõltuvad konkreetsest vajadusest ja võimalusest," sõnas Lambing ja lisas, et selle nädala ilmaprognoosi kohaselt püsib ka Eestis kuumalaine.

Rootsis põleb mets nüüd umbes 25 000 hektaril. Põlengu ohjeldamiseks on otsitud abi Euroopa ei paigust. Ajalehe Expressen andmeil tuleb Portugalist kustutustöödele appi lennuk. Poolast saabus Rootsile appi metsatulekahjusid kustutama 139 tuletõrjujat ja 44 tuletõrjeautot. Prantsusmaa on saatnud appi 60 tuletõrjujat, abi on tulnud ka Leedust, Norrast, Saksamaalt ja Taanist.

Kommentaarid puuduvad