President Kaljulaid: maailm kaotas koos Annaniga suurepärase juhi

BNS

President Kersti Kaljulaid avaldas sotsiaalmeedias kurbust laupäeval surnud ÜRO endise peasekretäri Kofi Annani surma üle ja nentis, et maailm on kaotanud suurepärase juhi.

"Uudis Kofi Annani lahkumisest teeb kurvaks," tviitis Kaljulaid. "Maailm kaotas suurepärase juhi, humanisti ja rahusobitaja. Kaastunne tema perele ja sõpradele."

Endine ÜRO peasekretär ja Nobeli rahupreemia laureaat Kofi Annan suri laupäeval pärast lühikest haigust 80 aasta vanuselt Šveitsis, teatas tema sihtasutus.

"Annani perekond ja Kofi Annani sihtasutus teatavad suure kurbusega, et Kofi Annan, endine ÜRO peasekretär ja Nobeli rahupreemia laureaat lahkus laupäeval, 18. augustil lühikese haiguse järel rahulikult meie hulgast," seisis sihtasutuse avalduses.

ÜRO ridadest tõusnud ning maailma hinnatuimaks diplomaadiks ja maailmaorganisatsiooni sümboliks saanud Annan oli esimene mustanahaline ja aafriklane peasekretäri ametis.

"Kus iganes leidus kannatusi ja tunti puudust, tema sirutas käe ja puudutas paljusid inimesi oma sügava kaastunde ja empaatiaga," ütles fond.

Annan sündis 1938. aastal Ghanas ning pea kogu tema karjäär möödus ÜRO-s. 1997. aastal valiti ta organisatsiooni seitsmendaks peasekretäriks ning ta töötas sel kohal kaks ametiaega - 2006. aastani.

2001. aastal said Annan ja ÜRO Nobeli rahupreemia ülemaailmse aidsi, tuberkuloosi ja malaaria vastase võitluse fondi asutamise eest.

2006. aastal peasekretäri ametist lahkudes jättis Annan endast maha senisest jõulisemalt rahuvalves osaleva ning ülemaailmse vaesusega võitleva organisatsiooni.

Annan oli headuse jõud, ütles ÜRO praegune peasekretär António Guterres, väljendas sügavat kurbust oma eelkäija surma üle.

"Kofi Annan oligi paljus ÜRO," ütles Guterres. Ta kerkis selle organisatsiooni ridadeks juhiks, kes viis ÜRO uude aastatuhandesse väärikuse ja otsustavusega, millel ei leidnud võrdset, lisas maailmaorganisatsiooni praegune juht.

Ka pärast ametiaja lõppu ei lahkunud Annan päriselt ÜRO-st. Ta tegutses organisatsioonis mitmes rollis, olles näiteks 2012. aastal ÜRO ja Araabia Liiga erisaadik Süürias. Oma fondi kaudu jätkast ta maailma kimbutavatele probleemidele lahenduse otsimist.

Annan asus ÜRO-d juhtima kuus aastat pärast Nõukogude Liidu lagunemist ja oli selle eesotsas kümnendil, mil maailm koondus pärast 11. septembri rünnakuid võitluseks terrorismiga. Iraagi sõda pani proovile tema suhted USA-ga.

"Ma arvan, et süngeim hetk oli Iraagi sõda, ja fakt, et me ei suutnud seda peatada," tunnistas Annan 2013. aastal usutluses ajakirjale Time mälestusraamatu "Interventions: A Life in War and Peace" ilmumise puhul.

"USA-l ei olnud Julgeolekunõukogu toetust," meenutas ta toonast olukorda. "Sestap otsustasid nad minna ilma nõukoguta. Aga minu arvates oli nõukogul õigus, kui ta seda sõda ei sanktsioneerinud."

Kommentaarid puuduvad