Le Pen peab minema psühholoogilisele hindamisele

Seitsmesed

Prantsuse kohus andis erakonna Rahvusliit juhile Marine Le Penile korralduse minna psühholoogilisele hindamisele, sest ta avaldas 2015. aastal pilte äärmusrühmituse Islamiriik (IS) vägivallast, vahendab BNS.

Le Pen teatas otsusest neljapäeval Twitteris ja jagas dokumendist ka pilte. Neist on näha, et kohus langetas otsuse 11. septembril.

Ta rõhutas, et kavatseb korraldust eirata.

Le Pen jagas 2015. aasta detsembris, mõni nädal pärast Pariisis toimunud terrorirünnakuid sotsiaalmeedias pilte IS-i julmustest. Piltide seas oli ajakirjanik James Foley peata surnukeha, oranžides tunkedes mees tankirööbaste all ning puuris elusana põlev Jordaania piloot.

Poliitik jagas IS-i pilte vastuseks Prantsuse ajakirjanikule, kes tõmbas paralleele Le Peni erakonna ja IS-i vahel.

Prantsuse seadused keelavad vägivaldsete piltide avaldamist kohas, kus seda võivad näha alaealised.

Le Pen jäi piltide tõttu ilma saadikupuutumatusest ning teda süüdistati selliste sõnumite jagamises, mis ärgitavad terrorismile, on sisult pornograafilised või kahjustavad inimväärtusi.

Kohus ütles otsuses, et Le Pen peab psühholoogilise hindamise läbi tegema "võimalikult ruttu". Hindamise eesmärk on välja selgitada, kas ta on võimeline "remarke mõistma ja küsimustele vastama".

Advokaadiharidusega Le Peni hinnangul kiusab riik teda taga.

"See on sõge... Arvasin, et olen kõigest läbi käinud, aga ei. Selle eest, et mõistsin säutsudes hukka Daeshi (IS-i) koledused, sunnib "õigussüsteem" mind läbima psühholoogilised testid. Kui kaugele nad minna mõtlevad?" küsis Le Pen.

"Loomulikult ma ei lähe ega osale sellel psühholoogilisel hindamisel," kuulutas ta.

Le Pen trotsis kohtunikku teda selleks "sundima".

Prantsuse seadused ei näe ette juriidilist mehhanismi, mille abil saaks sundida inimest sellist korraldust täitma.

Otsuse langetanud kohus asub Pariisis Nanterre'is ning sealne prokuratuur ütles, et selline hindamine on rutiinne juhtumites, mis keskenduvad vägivaldsete sõnumite levitamisele.

Kui kohus ta süüdi mõistab, võib ta minna kuni kolmeks aastaks trellide taha ning saada 75 000 eurot trahvi.

Le Pen kandideeris 2017. aastal presidendivalimistel, kuid kaotas Emmanuel Macronile.

Kommentaarid puuduvad