NATO kiitis heaks liitlasüksuste kohaloleku suurendamise alliansi piiririikides

BNS

Põhja Atlandi Nõukogu kohtumisel osalenud riigipead ja valitsusjuhid kiitsid heaks NATO vägede kohaloleku jätkumise ja suurendamise NATO idatiival.

Ühendkuningriigis Walesis peetud alliansi tippkohtumisel kinnitati NATO valmisoleku tegevuskava, millega allianss tugevdab oma kollektiivkaitselisi tegevusi ja suurendab oma kohalolekut NATO piiririikides. Samuti otsustati kohtumisel astuda olulisi samme vägede reageerimiskiiruse suurendamiseks, näiteks eelpositsioneeritud relvastuse ja varustuse ning ühiste õppuste näol.

Eesti jaoks olulise otsusena viiakse muutunud julgeolekuolukorraga kooskõlla ka NATO kaitseplaanid.

USA president Barack Obama kordas tippkohtumisel oma Tallinnas väljaöeldud otsust rajada Ämarisse USA juhitav piirkondlik õhuväeväljaõppekeskus, lisaks tugevdatakse oluliselt Poolas asuvat NATO korpuse staapi. Paljud liitlased teatasid täiendavatest panustest, mis tugevdavad Balti regiooni julgeolekut õhus, maal ja merel.

Peaminister Taavi Rõivas sõnas, et lõppenud NATO tippkohtumine oli Eesti jaoks viimase kümne aasta edukaim. Peaministri sõnul andsid NATO liidrid andsid üksmeelse nõusoleku olemasolevate liitlaste kohaoleku jätkamiseks senikaua kuni julgeolekuolukord seda nõuab.

Rõivase sõnul näitas tippkohtumine, et NATO suudab kiiresti kohaneda muutunud olukorraga, ostida püsivaid lahendusi ja tugevdada kollektiivkaitset NATO idatiiva riikides. “Tänane otsus lisab meile kindlust juba olemasolevale NATO kollektiivkaitse garantiile,” ütles ta.

Kommentaarid puuduvad