MARTIN HELME: meie taktikalise hääletamise lahendus on mittehääletamine

Seitsmesed uudised

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna Rriigikogu fraktsiooni esimehe Martin Helme sõnul on nemad presidendivalimiste teise vooru järel kujunenud olukorraga rahul.

"Me oleme kogu aeg rääkinud, et teeme Riigikogus taktikalist hääletamist selle nimel, et liiguksime valijameeste kogusse. Eile oli selle taktikalise hääletuse lahendus mittehääletamine või mitte kellegi poolt olemine, täna oli lahendus teises voorus Repsi toetamine," ütles Helme.

Riigikogus pääsesid teisipäeval presidendivalimiste kolmandasse vooru Siim Kallas ja Mailis Reps. Kallas kogus 45 häält ja Reps 32 saadiku toetuse. Allar Jõksi häältesaak oli 21 ja kuna kolmandasse vooru pääsevad kaks edukaimat kandidaati, siis Jõks sinna ei saanud.

"Ei ole ka saladus see, et Jõks on meie kandidaadi Mart Helme jaoks tõsisemaid konkurente, sest ta püüab samasid hääli," lisas Martin Helme. "Nii, et meil ei ole mingisugust huvi oma kõige lähemat konkurenti toetada - see on üks asi. Oluline argument on siiski ka see, et Jõksi vaated ja ettevalmistus ei sobi EKRE-le, lisas Helme. "Kampaania käigus on ta näidanud, et ta ei ole küps poliitik, tema maailmavaade ei ole konservatiivne ja meie ei saa hea südametunnistusega anda häält inimesele, kes läheb presidendi ametisse ametit õppima," selgitas Helme.

Helme ei pidanud tõenäoliseks, et presidendivalimiste kolmandas voorus riigikogus president ära valitakse.

"Üks põhjus, miks meie jaoks oli soodsam variant see, et kolmandasse vooru lähevad just need kandidaadid, kes lähevad, oli ikkagi see, et väga palju spekuleeriti võimalusega, et kui Keskerakond jääb oma kandidaadist kolmandas voorus ilma, siis hakatakse nende fraktsiooni niiöelda pressima, et nad ikkagi kolmandas voorus toetaksid kedagi. Ja me ei soovinud seda näha. Me soovisime, et Keskerakond jääks oma kandidaadi taha, et need hääled ei läheks kuhugi niiöelda kaubaks. Me oleme praeguse seisukorraga rahul," lõpetas Helme.

 

 

Kommentaarid puuduvad