Kevad on toonud mitu õnnetust kõrgepingeliinidesse sattunud masinatega

Seitsmesed

Tänavu kevadel on lühikese aja jooksul juhtunud mitu õnnetust, kus inimese juhitud masinate sattumine kõrgepingeliini elektrijuhtme vastu või selle ohualasse on toonud kaasa tõsised vigastused inimestele ja olulise varalise kahju, vahendab BNS.

Eleringi teatel on tänavu kevadel ehitustööde ja muude välitingimustes toimuvate tööde hoogustumise tõttu lühikese aja jooksul aset leidnud mitu vahejuhtumit, kus inimese juhitud masinate sattumine kõrgepingeliini elektrijuhtme vastu või selle ohualasse on toonud kaasa tõsised vigastused inimestele ja olulise varalise kahju.

Nii süttis eelmisel nädalal Ida-Virumaal põlema kõrgepingeliini juhtmest elektrilöögi saanud kõrge antenniga kaitseväe maastur. Kolmapäeval juhtus samalaadne õnnetus Tartu linnas, kus põhjustas lühise ja liini väljalülitumise tõstetud kastiga kallur. Pärnu lähistel avastas Eleringi elektriliinide käidukorraldaja hiljuti ilma Eleringi kooskõlastuseta toimunud veetrassi ehitustööd, kus otse liinijuhtmete all toimunud kaevetööd seadsid ohtu nii elektriliini kui ka trassi rajanud töölised ja kasutatud tehnika.

"Kõrgepingeliini juhtmest võib saada elektrilöögi isegi siis, kui otsest kontakti juhtmega pole. Mida kõrgem on pinge juhtmes, seda suurem on ohtlik ala juhtme ümber," sõnas Eleringi võrguhalduse osakonna juht Mart Landsberg. „Näiteks võib 330-kilovoldise pingega õhuliini juhtme puhul ülelöök toimuda ebasoodsate asjaolude kokkulangemisel isegi 2,5 meetri kauguselt“.

Ohtlikke olukordi tekitavad tavapäraselt transpordivahendid ja ehitustehnika, mille liikuvad osad, näiteks kalluri kast või kraana nool tõusevad transpordiasendiga võrreldes mitu meetrit kõrgemale. Suve lõpul satuvad elektriliinidele ohtlikult lähedale ka vilja lõikavad kombainid.

Foto: Delfi/Arno Mikkur

Kommentaarid puuduvad