Veganist ema tekitas oma lapsele raske tervisekahjustuse

Seitsmesed

Mullu veebruaris sattus kriminaaluurimise alla veganist ema, kes põhjustas oma kümnekuusele lapsele vale toitmisega raskeid tervisekahjustusi, kirjutab Eesti Ekspress.

Kümnekuune poiss jõudis oma vanemate süles Tallinna lastehaiglasse mullu 8. veebruaril. Ta oli eluohtlikus seisundis, kuna olid kõrikrampide tõttu tekkinud hingamisraskused. Arstid hindasid väikemehe seisundi raskeks ja ta jäeti koos emaga ravile vastsündinute osakonda. Lisaks hingamishädadele oli ta kolm kuud arengust maas.

Beebilt võeti vereanalüüsid. Neist selgus, et imikul oli suur vitamiinivaegus – madal B12- ja D-vitamiini tase – ning raske hüpokaltseemia ja hüpofosfateemia. See põhjustas ainevahetushäireid ja krampe, mis viisid lapse eluohtlikku seisundisse. Poisil tekkis kõrispasm ehk äge hingamispuudulikkus, kirjutab Eesti Ekspress.

Selgus, et keskealine ema on vegan ehk täielikult taimetoitlane. Tema toidusedelisse ei kuulu piimasaadused, lihatooted, muna ega kala. Ema rääkis haiglas arstidele, et pere arsti toitumisnõuandeid ta oma beebi toitmisel ei järginud. Samuti polnud ta kunagi andnud imikule D-vitamiini, ehkki perearstid soovitavad seda teha juba esimestest elupäevadest alates. Arstid leidsid, et ema on tekitanud oma käitumisega lapsele tervisekahjustusi – tervisehäired olid tingitud vaegtoitumisest.

Mullu 10. veebruaril otsustas Lastehaigla arstide konsiilium, et tegu on lapse pikaajalise väärkohtlemisega ja tervise hooletusse jätmisega. Rängas seisus lapsest teatati nii politseile kui ka lastekaitsele. Prokurör Lea Pähkel alustas mullu 19. veebruaril kriminaalmenetlust paragrahvi järgi, mille kohaselt oli lapsele tekitatud raske tervisekahjustus ettevaatamatusest.

Politsei kuulas ema üle alles tänavu juunis. Selgus, et naine andis oma pisipojale peamiselt rinnapiima, mis oli väga lahja, ja tummi. Enda meelest tegi kõik, et laps saaks vajalikud toitained. Ema kahetses sügavalt oma käitumist. Kaks nädalat tagasi, juuli keskel esitaski politseiuurija emale kahtlustuse lapse väärkohtlemises. Prokurör Pähkel emale süüdistust ei esitanud ning kriminaalasi lõppes oportuniteediga. See tähendab, et ema on süüdi, kuid süü pole suur.

Foto: Illustreeriv/ Scanpix

Kommentaarid puuduvad