Setod valisid enda kaheksandaks noorsootskaks Annabel Huigi

BNS

Reedel toimunud latsipäeval, Seto Kuningriigi eelõhtul valisid setud Lillemäe talus Luhamaal endale uueks noorsootskaks Annabel Huigi, kes tähistas enda 18. sünnipäeva kuu aega tagasi.

"Eile [reedel] valiti kuningriigi latsipäival noorsootska – Annabel Huik. Ta on kaheksas noorsootska," ütles Setomaa sootska Annela Laaneots. "2002. aastal oli esimene latsipäiv."

"Noorsootskal tuleb olla seto noortele heaks eeskujuks. Annabel om kimmas inemine, seepärast valiti," ütles Laaneots, kasutades osalt tõlkimatut murdesõna 'kimmas', mis võiks kirjakeeles tähendada "tugev" või "kindel".

Laaneotsa sõnul ei ole noorsootskate valimine päris järjepidevalt kulgenud – vahepeal jäi mõni aasta vahele ja seetõttu ongi Annabel Huik alles kaheksas noorsootska.

Laste jaoks korraldati latsipäival savitöö, karaski tegemise, viltimise, seto kandle ja laastumaali õpitoad, samuti seto laulu ja tantsu õpitoad. Valiti parim karguse kargaja, käskjalg ja perenaine.

Laupäeval peetakse Luhamaal aga XXIV Seto Kuningriiki. Esmakordselt on kuningriigis meistrite lavka ehk aastate jooksul parimateks kuninga meistriteks valitute kaupa pakkuv pood. Samuti on oma esindusega väljas kümmekond seto küla. Õhtul esineb ansambel Svjata Vatra.

Seto Kuningriigi päev on setode iga-aastane kogukondlik pidustus, mis väärtustab kohalikke kultuuritraditsioone ja nende kandjaid. Igal aastal augusti alguses kogunevad setod ühiseks, kirmast meenutavaks peoks, mille raames kuulutavad nad üheks päevaks välja oma kuningriigi ning valivad uueks aastaks juhi – ülembsootska.

Setodele pakub kuningriigi päev üht võimalust aastas näidata välismaailmale end ühtse rahvana ja kogukonnasiseselt esitleda üksteisele oma oskusi. Seto Kuningriik on enda ja oma kultuurilise võimekuse näitamise koht. See on ka oluline kohtumispaik, kus lähemal ja kaugemal elavad sugulased ning tuttavad kokku saavad.

Kuningriigi päevad hoiavad ja jäädvustavad seto kultuuri, pakkudes põnevaid elamusi ka kuningriiki külastavatele turistidele. Traditsioonilise kultuuriga tihedalt seotud seto kuningriigi päevade tähtsus peitub eelkõige võistlustes, mis oma vormilt on esinemised. Üles saavad astuda kõik soovijad, kes peavad end pädevaks väljakuulutatud teemadel nagu näieks eeslaulmises ja laululoomises, tantsimises või pillimängus. Osalejate taust ja oskuste ning teadmiste tase on väga erinev: on nii vanemaid traditsioonilises kultuuris kasvanud inimesi kui nooremaid asjaharrastajaid, ent ka juhuslikke külalisi, kes soovivad end näidata või teiste kõrval proovile panna.

Seto Kuningriik väärtustab samuti spontaansemat laadi eneseväljendust ja nii toimub näiteks eeslauljavõistlus ehk sõnolisõ. Võistlused, milleks valmistutakse üsna põhjalikult, annavad võimaluse oma oskused valitud valdkonnas paremale tasemele viia, samas ka end teistega võrrelda.

 

Foto on illustreeriv

Kommentaarid puuduvad