Tallinna Nõmme linnaosa saab viis uut tänavat

Seitsmesed

Tallinna linnavalitsus arutab kolmapäeval nelja korralduse eelnõu, mille kohaselt saab Nõmme linnaosa kokku viis uut tänavat, mis hakkavad kandma Villpea, Õitse, Okka, Unistuse ja Viisi nime, vahendab BNS.

Nõmme linnaosas Pääsküla asumis vajab täpsustamist Kalda tänava leviala. Kalda tänava nimi määrati 1925. aastal ja leviala kohta skeemi ei ole säilinud. Vanade kaartide ja Kalda tänava järgi antud aadresside alusel on näha, et tänav algas Suvila tänavalt ja lõppes Vääna raudtee juures oleva raudtee liivaaugu juures. Praegu ulatub Kalda tänav Kadaka puiesteeni, kuid tänava algusena on kohanimeregistris kujutatud ka Kastani ja Suvila tänava vaheline lõik, mis ei saa aga Kalda tänava osaks olla kuna Kalda tänava aadressid algavad alates Suvila tänavast. Arvestades, et nimetatud lõik on täiesti tänavailmeline, millelt on juurdepääs ka mõnele maaüksusele, leidis Tallinna Linnavalitsuse nimekomisjon 21. märtsi 2017 koosolekul, et sellele on kindlasti vaja tänavanime. Seega tuli valida lõigule uus nimi või pikendada Kastani tänava leviala. Komisjon ei toetanud Kastani tänava leviala pikendamist, kuna see tänav võib kunagi tulevikus pikeneda rabas asuva tiigini. Arvestades, et nime vajav tänav kulgeb mööda Harku raba serva, pakuti siia levinud rabataime järgi Villpea tänava nime, mida oleks hea kasutada ka tänava võimalikul pikenemisel Pilliroo tänavani.

Kalda tänava Õitse tänava ristmikult lähtuva kõrvalharuga seonduv oli samuti arutusel Tallinna Linnavalitsuse nimekomisjoni 21. märtsi 2017 koosolekul. Arvestades praegu kehtivaid nõudeid tänavanimede levialadele ja Maa-ameti soovitusi aadresside korrastamiseks pidas komisjon siingi vajalikuks tänavanime määramist. Kuna tänavalõik kulgeb kalda peal, siis pakuti siia Kaldapealse tänava nime, mis jätaks alles ka seose tänava endise nimega. Teise variandina oli Sõnajala tänava lähedusest ja ümbritsevast loodusest tulenevalt kaalumisel Kilpjala tänava nimi kuid komisjon kaldus siiski enam toetama Kaldapealse tänava nime, kuna see iseloomustab kõnealust tänavat paremini.

Nõmme linnaosas Männiku asumis vajab omaette tänavanime Männiku tee 106/1 ja 106/2 vahelt läände suunduv kõrvalharu, millelt on juurdepääs seitsmele aadressi korrastamist vajavale maaüksusele. Tallinna Linnavalitsuse nimekomisjon arutas küsimust 31. jaanuari ja 21. märtsi 2017 koosolekutel. Kaalumisel olid erinevad nimeteemad tootmise- ja tööstusega seotud nimedest männiku nimeteemani. Sobivaimaks pidas komisjon varem Nõmmel olnud ja Männiku tee nimega seonduvat Okka tänava nime.

Nõmme linnaosas Männiku asumis on Lootuse puiesteel Kagu ja Paul Kerese tänava vahelises lõigus idasuunas kulgev ja iseseisva tänavana tajutav kõrvalharu, millelt on juurdepääs viiele maaüksusele. Lootuse puiestee nimest tulenevalt käidi sarnaselt optimistlike nimevariantidena välja Soovi tänav ja Unistuse tänav. Saadud tagasisidest ilmnes, et enamik maaomanikest eelistas Unistuse tänava nime.

Nõmme linnaosas Pääsküla asumis paikneva Raudtee tänava nimi pärineb 1922. aastast ning praegu kulgeb Kitsarööpa tee juurest algav Raudtee tänav kahel pool Keila‑Tallinn raudteed selliselt, et ühel pool on aadressides paarisnumbrid ja teisel paaritud numbrid. Raudteest loode pool katkeb Raudtee tänav Hiiu ja Valve tänava vahelises lõigus ning Edela ja Värsi tänava vahelises lõigus. Linnavalitsuse nimekomisjon pidas mõistlikuks muuta Raudtee tänava leviala esialgu viimase eraldiseisva, Värsi ja Suvila tänava vahelise lõigu osas ning määrata sellel omaette tänavanimi. Selle lõigu ümbernimetamise küsimust on nimekomisjon arutanud ka 2007. aastal, mil otsustati siin kasutada Lauliku ja Värsi tänava nimedega haakuvat Viisi tänava nime. Seda nime pidas komisjon endiselt sobivaks.

Foto: Kuvatõmmis/Nõmme Sõnumid

Kommentaarid puuduvad