RIA: aktiivsed ID-kaardi kasutajad on kaardid ära uuendanud

Seitsmesed

Riigi Infosüsteemi Ameti (RIA) e-ID valdkonna juhi Margus Armi sõnul on ID-kaardi aktiivsed kasutajad oma kaardid uuendanud ning ID-kaardi teenuste kasutamise aktiivsus pole vähenenud, vahendab BNS.

"Aktiivsem osa ID-kaardi kasutajatest on uuenduse ära teinud. Umbes 10 protsendil aktiivsetest kasutajatest on kaardid veel uuendamata," ütles Arm ajakirjanikele. Tema sõnul ei ole ID-kaardi kasutusstatistika näidanud pärast 3. novembril sertifikaatide sulgemist olulist aktiivsuse vähenemist.

Samuti on vähenenud kaartide uuendamise tempo. "Kui eelmise nädala alguspoolel hüppas kauguuenduste arv 25 000 korrani, siis eile jäi see 7000 juurde," märkis Arm. Lisaks sõnas Arm, et igapäevaselt lisandub 300-400 mobiil-ID kasutajat.

3. novembri hilisõhtul peatas riik ligi 760 000 turvariskiga ID-kaardi sertifikaadid. Kõik uuendamata sertifikaatidega ID-kaardid jäävad toimima isikut tõendava dokumendina. Peatatud sertifikaatidega ID-kaarte saab jätkuvalt uuendada politsei- ja piirivalveameti teenindustes ja kauguuendamise teel. Peatatud sertifikaate saab uuendada 31. märtsini.

Turvarisk puudutab ligi 800 000 ID-kaarti, sealhulgas digi-ID-d ning e-residendi- ja elamisloakaarti. Turvarisk ei puuduta mobiil-ID-d ega enne 2014. aasta oktoobrit välja antud ID-kaarte.

Septembri alguses teatasid valitsus, RIA ja PPA avalikkusele ID-kaardi turvariski avatastamisest Tšehhi teadlaste poolt. Senise teadaoleva teabe kohaselt ei ole turvarisk ühegi konkreetse kaardi puhul realiseerunud. Praeguseks on suletud ID-kaardi avalike võtmete andmebaas, kuna ilma avalikku võtit teadmata ei ole võimalik antud turvariski kaardi ründamiseks kasutada.

Kommentaarid puuduvad