Novatoursi Eesti eksjuht: ettevõtte seis on kahtlane

Seitsmesed

Reisikorraldusfirma Novatours UAB Eesti tütarfirma Novatours OÜ eksjuhi Andree Uustali sõnul on teda ettevõttest lahkumisel ähvardatud, Novatoursi Eesti üksuses on toimunud ebaselged tehingud ja ettevõtte seis on kahtlane, vahendab BNS.

"Novatours OÜ on käesoleval hetkel miljonitesse küündiva maksuriskiga äriühing, mille ainsaks märkimisväärseks varaks on nõuded oma Leedu emaettevõtte vastu," ütles Uustal teates meediale. "Arvestades miljonitesse eurodesse küündivad summasid, mida Novatours OÜ klientidelt ettemaksudena kogub, siis leian, et klientidel on õigus teada, mis äriühingus toimub, kuhu kliendid oma raha usaldavad."

"Minu nõudmistest hoolimata ei ole Novatours OÜ oma käitumist muutnud ning selle asemel on mind juhtimisest kõrvaldatud ning asutud minu pere ähvardama viisil, mis iseloomustab meie ühiskonna umbes 30 aastat tagust arengujärku," märkis Uustal.

"Asusin Novatoursi juhtima rasketes "masu" tingimustes. Äriühing oli liialdamata öeldes suures kahjumis ja pankrotiohus, millest ülesaamiseks juba enne minu tööle asumist oli ühest off-shoreist liikunud Novatoursi üle 800 000 euro raha, mille päritolu vastu mul soovitati mitte ülearu huvi tunda – mina pidin teadma, et Novatoursi on selle raha eest koostanud Eesti makroökonoomika ja meelelahutusturu analüüsi," ütles Uustal.

"Samas vaid saadavast rahast ei piisanud – äritegevuse jätkusuutlikuks tegevuseks tuli panna kokku korralik ja töökas meeskond, seejärel arendada välja müük ning kvaliteetne klienditeenindus. Vajalikud muudatused võtsid aega ja energiat, kuid see kandis vilja ja pankrotioht möödus. Veelgi enam - viimased viis aastat on ettevõte tegelikkuses teeninud väga korralikku kasumit, seda kokku üle 12 miljoni euro," lisas ta.

"Miks ma ütlen tegelikkuses? Sest majandusaasta aruannetes sellised kasuminumbrid kuskil ei kajastu. Nähes, et oleme edukad, asuti täpselt sama näilike teenustega, nagu raha kunagi sisse tuli, nüüd seda välja viima. Välja aga ei viidud enam seda 800 000 eurot, vaid Leedu emaettevõte Novaturas viis äriühingust välja viimastel aastatel pea 1 miljon eurot aastas. Seda tehti niinimetatud "marketing ja managment fee" ning "hedgingu" nime all," märkis Uustal.

"See pole kõik. 01.01.2017 seisuga on Novaturase käes 12 miljonit eurot Eesti tütarettevõte raha "laenuna". Need summad on aastate jooksul välja viidud cash poolinguga – ööseks liikus kõik raha Leetu, aga hommikul enam tagasi ei kantud. Kuigi audiitorfirma Ernst & Young on probleemile aastaid tähelepanu juhtinud, siis nende ja minu tungival nõudmisel vormistati laenuleping 12 miljoni euro osas alles tagantjärele, sealhulgas tagantjärele kuupäevadega, 2017. aasta suvel," sõnas Uustal.

"Seejuures oli maksunõunike soovitus vastavad summad korraks kasvõi tagasi kanda ja seejärel laenuleping vormistada, kuid see jäi ära – väidetavalt puudus Leedu emaettevõtjas raha – märgitut kinnitab ka järgnev fakt. Nimelt võttis Leedu emaettevõtja 2015 a lõpus laenu - 3 miljonit eurot käibevahendite jaoks ja 15 miljonit Novaturase aktsionäridele dividendide maksmiseks," ütles ettevõtte eksjuht.

"Ehk siis hoolimata näilike teenustega Leetu liikunud miljonitest eurodest ja 12 miljonist "laenust", vajas Novaturas veel 3 miljonit eurot tasumaks reiskorraldamise teenuste eest – ja seda olukorras, kus kliendid maksavad ju reisi eest ette! See asjaolu annab aimu sellest, et jättes isegi kõrvale arved tegelikult mitte osutatud teenuste eest, siis Novatoursil 12 miljoni euro suuruse laenu tagasi saamine Leedu emafirmalt ei ole lihtsalt reaalne. Veelgi enam – kui Leedu emafirma ei jõua oma pangast võetud laenu summas 18 miljonit eurot tasuda, siis sedagi käendab Novatours koos Novaturase Läti tütarfirmaga. Muide – teadaolevalt ka Läti Novatoursist on samas suurusjärgus summad välja viidud," lisas ta.

"Novatoursi raha tuleb klientide ettemaksudest – klientide ettemaksud meile on miljonites eurodes, 2016. aasta majandusaasta aruande kohaselt 31.12.2016. seisuga oli ettemakse 3,1 miljonit. Samas tuleb klientide ettemakstud rahast tasuda ka lennukid, hotellid, ja nii edasi - 31.12.2016. seisuga oli vastavate teenuste võlgnevus 2,4 miljonit eurot. Isegi hoolimata väga korralikust kasumist tuleb mingi hetk ette kriitiline punkt, kus uute klientide ettemaksud ei kata enam jooksvaid kulusid – seepärast Leedu emafirma ju 3 miljonit eurot veel pangast juurde laenaski," ütles Uustal.

"Ülatoodust tulenevalt oli olukord minu hinnangul väga halb - mina vastutasin klientide ees oma näo ja renomeega. Tegemist polnud seejuures ainult minu hinnanguga - tehingute probleemsusele on mitu aastat juhtinud tähelepanu Ernst & Young, kes on kogu Novatours gruppi kaheksa aastat auditeerinud," rääkis Uustal.

"Seetõttu olen ma juba pikemat aega valjult protesti avaldanud Novatoursi leedukatest juhatuse liikmetele, kes ka kogu kontserni juhivad. Seejuures olen mina eesti tütarettevõtja juhina korduvatelt nõudnud, et vähemalt "laenud" Novatours OÜ-le tagastatakse. Märgitut ei tehtud. Veelgi enam - selle aasta esimesel septembril võeti Eesti Novatours kontolt, ja minu teada ka Läti haru kontolt, 5 miljonit eurot lisaks – tegemist oli taaskord rahaga, mis põhimõtteliselt koosnes klientide ettemaksudest! Märgitu järgselt pöördusin Leedu juhtkonna poole resoluutse palvega, et selline asi lõppeks ja raha tagastataks," märkis Uustal.

"Edasine hargnes kui õudusunenägu. Kui enne summutati minu protestid pehmemate viidetega sellele, et "mul on ju tegelikult päris hea töökoht", siis pärast avaldust kästi mul omanikfirma poolt vait olla ja anti teada, et kui ei meeldi, siis kirjuta lahkumisavaldus. Lisaks ähvardati, et vaadaku ma ette, kui kusagil midagi räägin, sest sellisel juhul mina ja mu poeg kahetsevad elupäevade lõpuni. Ning lisaks rõhutati, et neil on vahendeid mind vaikima sundida," ütles Uustal.

"Avaldasin sellisele suhtumisele protesti ja jäin enda seisukoha juurde. Kuni 20. septembril 2017. aastal, sisenes minu kabinetti grupp inimesi. Valdavalt ilmselt turvatöötajatest koosnevat seltskonda juhtis riigi peaprokurörina töötanud Norman Aas, kes teavitas, et esindab Advokaadibürood Sorainen. Isikud ähvardasid mind, nõudsid mingite olematute süütegude ülesse tunnistamist ja kui ma seda ei teinud, siis minu viivitamatut lahkumist. Mulle ulatati ka juhatuse liikme lepingu ülesütlemise avaldus. Enim ja kõige sügavamalt närib mu hinge leedukast juhatuse liikme poolt mulle nelja silma all peegeldatud lubadus: kui ma suud ei pea, siis jätku ma oma pojaga hüvasti! See on minu jaoks üle piiri ja seda ma ei tolereeri," lisas ta.

"Ma ei kahtle, et Novatours püüab meedias näidata, kui valed minu esitatud väited on. Kuid avalikke andmeid ei muuda – Novatoursi 2016. aasta aastaaruande kohaselt on äriühingul klientide ettemakseid 3,1 miljonit eurot samas kui materiaalse põhivara jääk oli 27 917 eurot ja mittemateriaalse põhivara jääk 0 eurot. Mis siis tagab klientide nõudeid kui siiski Novatoursi vastuväidetest hoolimata selgub, et olukord on ikkagi väga halb? Nõuded Leedu emafirma vastu, kes ise võttis samuti 3 miljonit eurot laenu vaid käibevahendite kriisi ületamiseks?" rääkis Uustal.

"Mu süda valutab, sest võib-olla oleks ma selle info pidanud avaldama varem. Samas ma siiski lootsin, et Novatours mõistab olukorra tõsidust ja asub siiski õigele teele. Pärast minu sundimist töölt eemale olen kohtunud juhatuse liikme Linas Aldonisega. Meie viimasel kohtumisel esitasin kaks nõudmist: esiteks vabandus minu ees minu lapse elu ähvardamise eest. Teiseks nõudsin, et mulle esitataks dokumentaalne kinnitus, et Novatoursilt reisi ostnud inimeste nõue on tagatud ja Leetu raha väljaviimine lõppeb – vastav kinnitus saanuks olla äriühingu igakuine bilanss, mis lõpuks päädinuks majandusaasta aruandega, mille vastavus on äriregistris kontrollitav," märkis Uustal.

"Seejärel oleks saanud me asuda rääkima minuga töölepingu lõpetamise üle, sest mina soovin lahkuda Novatoursist nii, et minu peale ei saa ükski klient hiljem näpuga näidata. Minu nõudmisi ei ole täidetud, millest tulenevalt ei pea ma tänasel hetkel oma tööle naasmist hetkel enam väga tõenäoliseks – Novatoursi advokaadid ongi püüdnud mulle viidata, nagu oleks tööleping minuga juba lõpetatud, dokumenti selle kohta pole. Lisaks on minu vastu konstrueeritud mitmeid ainetuid süüdistusi, millele Novatours nüüd ilmslet oma minu vastu suunatud meediasõja suunab. Märgitu ei muuda aga kuidagi avalikke andmeid näiteks majandusaasta aruannete näol. Samuti olen valmis iga oma sõna Novatoursi finantsolukorra kohta dokumentaalselt tõendama," lisas ta.

"Eeltoodust lähtuvalt olen jõudnud veendumusele, et Novatours jätkab oma senist strateegiat – seda kinnitab asjaolu, et lisaks minu nõudmist mitte täitmisele teeb Novatours pärast luhtunud müügikatset eelmise aasta suvel ettevalmistusi Varssavis ja Vilniuses börsile minekuks. Kuna ma ilmselt lahkun, siis soovin oma klientide ees teha seda puhta südametunnistusega, mistõttu ma ülaltoodut avalikkusega jagan – et iga reisi osta sooviv inimene teaks, mis on selle äriühingu taust, kelle kätte oma vahel aastatega reisiks säästetud raha usaldada," ütles Uustal.

Möödunud aasta 25. septembril teatas Novatours OÜ, et ettevõtte senine tegevjuht Andree Uustal lahkus ettevõttest ning juhtimise võttis üle grupi peadirektor Linas Aldonis. Rohkem reorganiseerimise plaane ettevõttel ei ole, märgiti teates.

Möödunud aasta suvel omandas Poola reisifirma Itaka Holdings Novatoursi emaettevõtte Novaturas erakapitalifondilt Eterprise Investors, tehingu hinda ei avaldatud.

Kommentaarid puuduvad