Eesti Pank: välisturistid kulutasid Eestis mullu 1,2 miljardit eurot

BNS

2017. aastal kulutasid välisturistid Eestis hinnanguliselt ligi 1,2 miljardit eurot ehk 3 protsenti rohkem kui  2016. aastal, teatas Eesti Pank.

Keskpanga andmetel kasvas 2017. aastal välisturistide arv 3 protsenti ning Eestit külastati rohkem kui 6 miljonil korral. Soome turistide arv kahanes 5 protsenti ning nad moodustasid külastajate üldarvust 35 protsenti, mis on seni madalaim tase alates 2008. aastast.

Teiste Euroopa Liidu riikide elanike reiside hulk Eestisse kasvas 10 protsenti. Reisid Ühendkuningriigist suurenesid 20 protsenti ja Belgiast 54 protsenti, mis oli osaliselt tingitud Eesti Euroopa Liidu Nõukogu eesistumisest. Endiselt kasvas Aasia riikidest pärit turistide arv. 2017. aastal oli nende osakaal ajaloo suurim ehk 5 protsenti külastajate üldarvust, ning kümne aastaga on nende arv viiekordistunud.

Venemaalt tehti Eestisse ligi 900 000 reisi ehk 4 protsenti rohkem kui 2016. aastal. Teistest SRÜ riikidest tuli pisut vähem külalisi. Märkimisväärselt, kolmandiku võrra, harvenesid valgevenelaste reisid Eestisse.

Eestit külastanud mitmepäevareisijate arv oli 2017. aastal 3 protsenti suurem kui 2016. aastal ning mitmepäevareisijate keskmine külastusaeg oli 4,2 päeva. 47 protsenti kõikidest külastustest olid ühepäevased. Välisturistid kulutasid möödunud aastal Eestis hinnangute järgi ligi 1,2 miljardit eurot ehk 3 protsenti rohkem kui 2016. aastal. Eesti reisiteenuste eksport oli 2017. aastal hinnanguliselt 1,4 miljardit eurot, kümne aastaga kasvas see 70 protsenti.

Välismaale reisinud Eesti elanikud kulutasid 2017. aastal seal hinnanguliselt 800 miljonit eurot ehk 50 miljonit eurot rohkem kui aasta varem.

2017. aastal väisasid Eesti elanikud teisi riike 3,7 miljonil korral ehk 5 protsenti rohkem kui 2016. aastal. 80 protsenti külastustest jäid Euroopa Liidu piiridesse ja nende arv kasvas aastaga 100 000 võrra. Iga viies reis tehti Soome, kuid nende arv kahanes 2 protsenti. Samuti olid reisid Norrasse 6 protsenti harvemad.

Võrreldes 2016. aastaga reisisid eestlased puhkusepaikadesse märksa rohkem. Bulgaariasse ja Kreekasse tehtud puhkusereiside arv kasvas edasi, vastavalt 17 protsenti ja 11 protsenti. Horvaatiasse tehtud reiside arv on kasvanud juba seitse aastat järjest ning on kümne aastaga kolmekordistunud. Pärast 2016. aasta langust kogusid taas populaarsust Türgis ja Egiptuses asuvad puhkusepaigad, sinna reisiti vastavalt 35 protsenti ja 75 protsenti rohkem.

Eesti elanike reiside arv SRÜ riikidesse kasvas aastaga 6 protsenti. Venemaad külastati sama palju kui 2016. aastal ehk 275 000 korda.

Mitmepäevakülastuste arv suurenes 6 protsenti ja üks külastus kestis keskmiselt 3,7 päeva. Ühepäevakülastusi oli kõigist külastustest 14 protsenti ning nende arv jäi samaks. Välismaale reisinud Eesti elanikud kulutasid 2017. aastal seal hinnanguliselt 800 miljonit eurot ehk 50 miljonit eurot rohkem kui aasta varem. Eesti reisiteenuste import oli 2017. aastal ligi 1,1 miljardit eurot – kaks korda suurem kui kümme aastat tagasi.

Kommentaarid puuduvad