Riik toetab heliloomingut ja noori muusikuid 289 000 euroga

BNS

Kultuuriminister Indrek Saar allkirjastas kahe muusikavaldkonna taotlusvooru tulemused, mille põhjal toetatakse heliloomingu tellimist, muusikaväljaandeid ja konkursside korraldamist kokku 289 000 euroga.

Heliloomingu tellimisele ja muusikaväljaannetele eraldas riik 215 000 eurot. Sellest omakorda 36 000 eurot läheb muusikaväljaannetele. Kultuuriministeeriumi muusikanõunik Madli-Liis Parts on varem öelnud, et taotlusvooru üks olulisi suundi on uue heliloomingu rahvusvaheliselt kättesaadavamaks tegemine.

"Esitatud taotlused kinnitavad valitud suuna vajalikkust. Rõõmustav on näha, et taotlejad planeerivad uutele teostele kaalukaid esitusvõimalusi. Eestile on oluline jõuda oma heliteostega mõjukate kollektiivide püsirepertuaari ning meie muusikute esituses olulistele muusikalavadele üle maailma, sest see toob meile muusikamaana rahvusvahelist kaalu ja tuntust juurde," rääkis Parts.

Näiteks rahastatakse Eesti muusika päevi 50 000 euroga, et esitleda Eestit uute heliteostega väärikalt järgmisel aastal maailma kõige olulisemal nüüdismuusikasündmusel – festivalil World Music Days. See toimub heliloojate liidu eestvedamisel Tallinnas. Residentuuritoetus 14 000 eurot eraldati filharmoonia kammerkoorile, kes plaanib koostööd helilooja Ülo Kriguliga. Uut sümfoonilist muusikat on oodata näiteks ka Märt-Matis Lillelt, Tõnu Kõrvitsalt ja Jüri Reinverelt.

Samast taotlusvoorust rahastatakse Rudolf Tobiase "Joonase lähetamise" originaalpartituuri taastamist, tulekul on Veljo Tormise koolimuusikakogumik ning ilmavalgust näeb Eesti džässi ajalooülevaade "Eesti džäss raudse eesriide taga", mille autor on Tiit Lauk.

Muusikakonkursside ja noormuusikute taotlusvoorust  jagati 74 000 eurot. Sellest 40 000 eurot läheb riikliku puhkpillimängijate konkursi läbiviimiseks.

Kommentaarid puuduvad