Rootsi eestlased tähistavad Eesti 100. juubelit nädalase festivaliga

BNS

Rootsi eestlaskond tähistab Eesti Vabariigi juubeliaastat 10.-18. veebruaril nädal aega kestva mastaapse kultuurifestivaliga, mille üheks kõrghetkeks on galapidu Stockholmi raekojas.

Estivali avab kontsert "Sounds of Estonia", mille juhtmõte on näidata eesti muusika mitmekesisust. Teiste hulgas astuvad üles Jaak Sooääre Trio, Mirjam Tally ning Eesti Noorte puhkpilliorkester Riivo Jõgi juhatusel. Esinejate hulgas on ka pärimusmuusik Mari Kalkun, kelle "Oma laul" kõlas suvisel noorte laulupeol, ning akordionist Tuulikki Bartosik, kes käis sel sügisel turneel Jaapanis. Avakontsert toimub Rootsi kuningliku muusikakõrgkooli uues hoones 10. veebruaril.

Avapäeva lõpetab EstFest klubis Skyddsrummet. EstFest ühendab eesti pärimusmuusika modernsete rütmidega. Peol astuvad üles Trad.Attack! ning DJ Harl:Etno, keda on kahel aastal pärjatud parima ETNO DJ auhinnaga.

14. veebruaril toimub kirjandusõhtu, kus osalevad Eesti soost kirjandusprofessor Ebba Witt-Brattström ning kirjandusteadlane ja -kriitik Janika Kronberg. Õhtu jooksul esineb ka džässmuusik Sofia Rubina.

15. veebruaril tuuakse publiku ette tõeline folgipidu, kus esinevad eestlaste rahvatantsurühmad ning rahvamuusikud Norrast, Soomest, Rootsist ja Eestist. Pärast kontserti toimub simman, kus katkematu rahvamuusika saatel saab igaüks päkad villi tantsida.

Galapidu Stockholmi raekojas juhivad sopran Liine Carlsson ning džässlauljatar Liisi Koikson. Pidulik õhtusöök toimub sinises saalis, kus igal aastal võõrustatakse Nobeli preemia laureaate, ning tantsuõhtu Kuldses saalis. Peoõhtu menüü, milles lõimuvad eesti ja rootsi maitsed, on pannud kokku kokad Läänemere mõlemalt kaldalt.

Kui tavaliselt on Stockholmi eestlaste tegemiste keskpunkt kesklinnas asuv Eesti maja, siis Estival teeb eesti kultuuri nähtavaks üle kogu Rootsi pealinna.

Nädala jooksul toimub kokku 15 üritust ning lisaks ülalmainitud sündmustele saab näha Eesti filme ja väliseesti kunsti, nautida nii professionaalset kui ka harrastusteatrit ning kuulata eesti soost teadlaste ettekandeid. Estivali korraldab MTÜ Estival ning see on osa Eesti Vabariik 100 tähistamisest.

Kommentaarid puuduvad