Aasta teadusfotograafiks sai biotehnoloog Kertu Liis Krigul

Seitsmesed

Wikimedia Eesti žürii nimetas lõppenud aasta teadusfotograafiks kolmes eri kategoorias tunnustuse pälvinud biotehnoloog Kertu Liis Kriguli, kokku andis Wikimedia auhindu viies kategoorias, vahendab BNS.

"Teadusfotod võivad meile tänapäeva fotograafia vahendeid kasutades näidata silmaga nähtamatuid asju avakosmosest või mikromaailmast ning olla nii ise vahendid teaduslike avastuste tegemisel," ütles Tallinna Ülikooli teaduskommunikatsiooni lektor Arko Olesk. "Populariseerimisele aitavad kaasa fotod, mis näitlikustavad teadusnähtusi, uurimisobjekte ja katseid või tutvustavad teadlasi ja annavad nende tegevusele inimliku mõõtme. Paljude jaoks seostub teadlane labori ja valge kitliga, kuid head teadusfotod aitavad vaadata nende taha ja teadust paremini mõista."'

"Vikipeedia on teadusfotode populariseerimisel asendamatu vahend ja ma julgustan kõiki teadlasi oma fotosid üles laadima, et ka laiem üldsus teaduse igapäevaelust osa saaks," ütles aasta teadusfotograafi auhinna saanud Kertu Liis Krigul, kes õpib Norra Teadus- ja Tehnikaülikooli magistrantuuris biotehnoloogiat. "Teadusfotode puhul on oluline nende saamislugu ja seal toimuva kirjeldus. Üks foto ei saagi olla teaduslik ilma asjakohase kirjelduseta, aga läbi lugude piltide taga saavad inimesed lähemale teaduse telgitagustele ning see aitab mõista teaduse tähendust."

Konkursile esitati kokku 144 fotot ning auhinnad anti välja viies kategoorias. Võidufotosid saab vaadata ja vabalt alla laadida SIIT!

Teadusfoto-konkursi eesmärk on populariseerida teadust ning fotograafiat kui teadustöö vahendit kvaliteetsete ja teadustöö eri tahke avavate fotode kogumise, kättesaadavaks tegemise ja esiletõstmise kaudu.

Konkursile esitatud fotod on vabakasutuslitsentsiga, mis tähendab et neid võib kasutada autori nime ning litsentsimärgist ära tuues mis tahes väljaannetes ja meediumites.

Konkurss toimus Vikipeedia egiidi all viiendat korda ning algselt Eesti-sisese võistlusena alustanud üritus on kasvanud ülemaailmseks ettevõtmiseks, kuhu viimasel korral laekus üle 10 000 foto enam kui 2200 osavõtjalt. Eesti võistlusel auhinnatud fotod osalevad Wiki Science Competitioni rahvusvahelises finaalis, mille võitjad selguvad märtsi lõpuks.

Kommentaarid puuduvad