Kaljulaidi hinnangul on NATO Venemaa-suunaline poliitika olnud edukas

Seitsmesed

NATO praegust Venemaa-suunalist poliitikat saab lugeda edukaks, ütles president Kersti Kaljulaid Müncheni julgeolekukonverentsil, vahendab BNS.

"Julgeolekuolukord on viimased neli aastat püsinud stabiilsena ning seda tuleb lugeda kordaminekuks. Selle üle võib muidugi vaielda, kas omavaheline dialoog on paranenud, aga kindlasti võtab Venemaa NATO-t tõsisemalt kui varem," ütles president Kaljulaid neljapäeva õhtul toimunud arutelu sisse juhatades.

"NATO on oma tegevusega näidanud, et kui reaalne julgeolekuolukord ja ohuhinnangud muutuvad, suudab ta jätkuvalt reageerida kiiresti ja efektiivselt. NATO heidutus on alati olnud edukas, 100 protsenti. Pärast Krimmi okupeerimist tehtud otsused ja konkreetsed sammud lahingugruppide paigutamisel on selle kinnituseks," rääkis Kaljulaid.

Oluline on mõista, et NATO ei kaitse Baltikumis ja Poolas mitte neid nelja riiki, vaid NATO kaitseb iseennast, edastas presidendi pressiteenistus Kaljulaidi sõnu. "Lahingugruppide paigutamine neisse nelja riiki olnud õnnestumine, kuid heidutus ei ole kunagi lõplik ega valmis ning NATO peab olema valmis ohuhinnangu muutustele vajadusel reageerima," lisas ta.

President Kaljulaid osaleb Müncheni julgeolekukonverentsil, kus ta analüüsis oma neljapäevaõhtuses kõnes NATO viimase paari aasta tegevusi ühenduse idatiival ning kolmes Balti riigis ja Poolas suurendatud liitlaste kohalolu mõjusid.

Kommentaarid puuduvad