Elektrilevi kutsub elektrivõrgu talviste vaenlastega toime tulema

BNS

Võrguettevõte Elektrilevi tuletab tarbijaile meelde, et talvel on vooluvõrgu vaenlased tuisk, ladestuv lumi ja jäide, ent nende tekitatavaid kahjustusi saab ennetada või vähendada.

Elektriliinidel on mitmeid väliseid vaenlasi, mis rikkeid ja elektrikatkestusi põhjustavad. Võrguettevõte Elektrilevi peab enda sõnul kõikide nende vaenlastega arvestama, nende mõju läbimõeldud investeeringute abil vähendama ja ennetama. Kui aga ennetamine ei aita, siis nende mõju võimalikult kiiresti kõrvaldama.

Elektrilevi juhtimiskeskuse juhataja Jüri Klaassen tõi välja kolm kõige levinumat elektrivõrgu vaenlast talvisel perioodil. Klaassen kirjeldab, mida teeb Elektrilevi vaenlasega võitlemiseks ja jagab soovitusi ka elektritarbijatele.

Võrgu vaenlane number üks on Klaasseni sõnul vaieldamatult tugev tuul ja tuisk, mis võib elektriliinidele tõsiseid kahjusid põhjustada, kui tuule kiirus tõuseb üle 25 m/s. Liinide katkemise või lühiste põhjuseks on enamasti tuule jõul liinidele murduvad oksad ja puud.

Töökindluse tagamiseks puhastab Elektrilevi igal aastal võsast, liinidele liiga lähedale ulatuvatest puudest ja okstest tuhandeid kilomeetreid liinikoridore. Klaasseni kinnitusel on vahel Elektrilevi käest küsitud, et miks katkestuste täielikuks vältimiseks liinikoridorid nii laiad pole, et ükski puu maha langemise korral liinini ei ulatuks. Selleks tuleks elektriliini koridore laiendada mõlemalt poolt keskmiselt 25 meetri kaugusele ja piltlikult tähendaks see kokku umbes Hiiumaa-suuruselt maa-alalt metsa maha raiumist. Ühtlasi oleks see kallis ja aeganõudev protsess, mis poleks püsiv, selgitas Klaassen.

Püsiva tulemuse saavutamiseks on aga alternatiiv. Elektrilevi on tänaseks 62 protsenti kogu oma võrgust ilmastikukindlaks teinud. See on tähendanud maakaabli või tänapäevase õhukaabli paigaldamist, mis peab sageli vastu ka puude kukkumisele.

Tugev tuul võib võrgus tekitada pingehäireid. See tähendab, et kohati võib esineda normaalsest kõrgemat või madalamat pinget. Kui ilmateade ütleb, et on oodata tugevat tormituult, tasub igaks juhuks tundlikumad elektriseadmed vooluvõrgust eemaldada. Pingekõikumised mõjutavad ennekõike seadmeid, milles on elektrimootor. Koduses majapidamises on näiteks kõige sagedamini esinev elektrimootoriga seade külmkapp.

Talvel põhjustab rikkeid ka tugev lumesadu, eriti juhul, kui õhutemperatuur on alla nulli. Sellisel puhul tekib nähtus, kus lumi hakkab puude okstele ladestuma ning selle tulemusel võivad puud ja oksad liinidele vajuda. Märg lumi võib ka elektrimastide isolaatorite vahele ladestuda ja selle tulemusel võib isolaatoril tekkida lühis.

Ladestuva lume mõjude ennetamiseks on samad meetodid kui tuisu puhul – regulaarne liinikoridoride hooldus ja ilmastikukindla võrgu rajamine. Kuid paks lumi lisab uusi väljakutseid. Näiteks on paksus lumes metsas ja põldude peal asuvatele liinidele ligipääs raskendatud ning võib rohkem aega võtta.

Klaassen paneb inimestele südamele, et kui keegi näeb raske lume all liinidele vajunud puid, tuleb sellest kindlasti eemale hoidma, kuna liinid võivad olla maha langenud ning see tähendab, et terve liinialune piirkond võib olla eluohtliku pinge all. Esimesel võimalusel tuleks olukorrast teada anda Elektrilevi rikketelefonil 1343.

Jäide, mis tekib elektriliinidele jäise vihma puhul, kui temperatuur kõigub nulli ümber, on salakaval elektrivõrgu vaenlane, mille mõju ei pruugi kohe avalduda. Esmalt muudab jäide puudele ja liinidele kogunenud lume märjaks ja raskeks. Miinuskraadid külmutavad seejärel märja lume puu või liinijuhtme külge kinni ning jää hakkab puud või liini aeglaselt maapinna poole vedama. Raskuse all võivad puruneda nii liinipostid kui ka elektriliinid.

Jäite mõjude ennetamiseks on vajalik pidev järelevalve, kuid paraku pole iga potentsiaalset ohtu võimalik märgata. Jäite kõrvaldamine liinidelt on aga ääretult keeruline protsess

Kui inimene märkab kuskil liini, mis on tugeva lumega alla vajunud, siis palub Elektrilevi sellest kindlasti teada anda rikketelefonil 1343. Ja kindlasti tuleks liinidest eemale hoida.

Kommentaarid puuduvad