Vilnius värvub Eesti 100. sünnipäeval sinimustvalgeks

Seitsmesed

Leedu pealinn Vilnius värvub Eesti 100. sünnipäeval sinimustvalgeks, suurvürstide paleele heisatakse Eesti lipp ning õhtul esitab lossi ees fanfaarimängija Eesti hümni.

24. veebruari õhtul ehib Vilnius end Eesti lipu värvidesse, sinimustvalgelt valgustatakse Kolme Risti mägi ja mitmed linna sillad, edastas Vilniuse linnavalitsuse turismiaarenduse agentuur.. Leedu suurvürstide paleele heisatakse Eesti lipp ning kell 19.18 kõlab seal fanfaarimängija esituses Eesti hümn, et väljendada ühtekuuluvustunnet. Sel õhtul värvub sinimustvalgeks veel üks Leedu sümboleid – kellatorn Katedraali väljakul.

Vilniuse linnapea Remigijus Šimašius ütles, et Leedut ja Eestit ei seo mitte ainult muutlik ajalugu viimasel sajal aastal, vaid ka ootused helgemale tulevikule, mis ühendab ja hingestab.

"Tänavune aasta on tähtis kõigile Balti riikidele, ja meil on nüüd väga hea meel anda panus Eesti iseseisvuse tähistamisse. Nädal tagasi pühitsesime me ise suurejooneliselt oma riigi sünnipäeva; Vilniuse tänavatel süüdati lõkkeid, kõlasid laulud, ning sel päeval olid meiega ka meie naabrid – eestlased ja lätlased. Aiman, millist rõõmu Eesti rahvas saabuval pidupäeval tunneb. Vilnius tähistab Eesti iseseisvust koos Eestiga ja kogu oma südamest,"“ ütles Vilniuse linnapea.

24. veebruaril sinimustvalgesse rõivastatud Leedu pealinn on on Vilniuse linna ametlik turismi- ja äritegevuse arendamise agentuuri "Go Vilnius" kingitus Eestile Eesti iseseisvuse sajandaks sünnipäevaks.

Eesti riigi 100. sünnipäeva tähistatakse mitmel pool välisriikides avalike objektide sinimustvalgetes värvides valgustamisega.

Sinimustvalgeks värvuvad 24. veebruaril Toronto teletorn, Lunastaja Kristuse kuju Rio de Janeiros, Poola presidendi palee Varssavis, Riias Brivibase tänaval paiknev valgusinstallatsioon. Soomes valgustatakse Eesti Vabariigi 100. aastapäeva puhul sinimustvalgelt Soome välisministeeriumi fassaad, kaasaegse kunstimuuseumi Kiasma ja Musiikkitalo ekraanid ning Finlandia-talo Helsingis, Linnateater ja Kirjastosilta Turus ja kultuurikeskus Tampere Talo kaunistatakse Eesti sümbolitega.

Toronto raekoja platsile kogunevad laupäeva hommikul Kanadas elavad eestlased, väljakul asuv hiigelsuur TORONTO silt virvendab sini-must-valgelt laupäeva hommikul kella 9-st kuni pühapäeva hommikul kell 9-ni ning Toronto CN Tower lööb sini-must-valgeks pooleks tunniks 24 korda 24 tunni jooksul 24. veebruaril, kirjutas Kanadas ilmuv ajaleht Eesti Elu.

Lisaks riietatakse Brüsseli sümbol - Pissiv poiss - 24. veebruaril Eesti rahvarõivaisse ning selle juures peetakse ka lühike pidulik koosviibimne.

Kommentaarid puuduvad